Berberlik, Bulgaristan’da uzun geçmişi olan bir zanaattır, fakat geçen yüzyılın 90’lı yıllarından sonra piyasa genellikle kadınlara hizmet veren güzellik salonlarıyla dolunca berberlik mesleği kaybolmaya yüz tutuyor. Günümüzde de çoğu erkek tıraş olmayı ve sakalını şekillendirmeyi evde yapmayı tercih ediyor.

Tam da bunu değiştirmek istiyoruz! Erkeklerin de daha tarz ve daha erkeksi görünebileceklerini göstermek istiyoruz. Karşılığında daha iyi bir görünüş elde etmek için erkekler bazen de biraz para ve zaman ayırmaları gerekiyor” diye anlatıyor Sofya’da bir berber salonu sahibi ve yöneticisi olan Kiril Moskotov.

СнимкаKiril Bulgaristan doğumlu, ancak uzun yıllar Ukrayna’da yaşamış. Pazarlama alanında meslek sahibi, IT uzmanı olarak çalışmış. Ve bir an geliyor, hobisini mesleği yapmaya karar veriyor.

Babam Besarabya bulgarıdır. Her zaman Sofya’ya veya Bulgaristan’ın başka bir büyük şehrine gelmek istemişimdir. 2015 yılında başkente geldiğimde burasının yaşamak istediğim yer olduğunu anladım. Buraya taşındığımda modern tıraş yaptırabileceğim bir berber salonu, berber ustası bulamadım. Piyasada böyle bir şey yoktu. Ve kendi kendime şu soruyu sordum: Sofya’daki erkeklerin tarzı, görünüşü için çalışacak kişi neden ben olmayayım?”

Kiril Moskotov’un mekanı sadece tıraş olabileceğiniz bir berber salonu değil. Burda özel bir atmosfer hakim, erkeklerin tercih ettiği rok ve hip-hop müziği çalıyor ve sadece erkek kozmetik ürünleri sunuluyor.

Kiril Moskotov anlatıyor: “Berber salonumuz bir erkeğin bir saat vakit geçirip pişman kalmayacağı bir yer olmasını istiyoruz. Ve buranın ziyaretçilerin gelip sadece bir hizmet alacağı bir yer değil, rahatlayacakları bir yer de olmasını arzu ediyoruz. O yüzden her zaman ek hizmet olarak bir kader viski, bira veya kahve ikram ediyoruz. Masanın üstünde her zaman erkek dergileri bulunduruyoruz.”

Berber ustaları müşterilere sadece kendileri için hangi tıraşın iyi olacağını değil, onların tüm tarzı hakkında bilgi de veriyor. Örneğin kişi sakal bırakırsa yakışır mı, uzun saç mı daha iyi olur ya da kafasını tamamen mi tıraş etmeli.

СнимкаKiril Moskotov’a göre “Sakal bırakmak bir moda”. Onun öznel bakış açısına göre erkeklerin yüzde 80-90’ı sakal bırakınca daha iyi görünüyorlar.

СнимкаSakal sadece erkeğe özgü bir şey olmakla kalmıyor, onunla yüzünüzü de şekillendirebilirsiniz. Yüzünüz çok zayıfsa, sakal bırakarak yüzünüzün daha geniş, daha geometrik görünmesini sağlayabilirsiniz. Çoğu insan sakal bırakınca her sabah tıraş olmaları gerekmeyeceğinden dolayı zaman tasarrufu yapacaklarını düşünüyor. Bu oldukça yanlış bir düşünce, çünkü bakımlı ve güzel sakal için çok çaba ve çeşitli kozmetik ürünler gerekiyor. Ayda en az iki defa berbere gitmeniz lazım ya da evde 30 dakikanızı sakal bakımı için ayırmalısınız” diye anlatıyor Kiril Moskotov.

СнимкаGünümüzde berberlik sadece bir meslek değil, ayrı bir kültürdür. Berberliğe ilgi artmakta. Kuaförlük ve berberlik kursları aranmaya başlandı. Çok sayıda genç ise berber olmak istiyor.

O sebeple de, Kiril Eylül ayında Berberlik Akademisi açmaya karar veriyor.

Elde edilen bilgiler daha önemli, fakat biz Akademi’ye katılan herkese profesyonel berberlik eğitimi aldığına dair belge de vereceğiz” diyor Kiril Moskotov.

Fotoğraflar: arşiv ve özel arşiv

Çeviri: Özlem Tefikova

Reklamlar