mineralni-bani-gunes-saatiMineralni Bani Belediyesi’nde 5 bin yıl önce yapılmış eşi benzeri olmayan bir güneş saati bulundu. Şimdiye kadar böyle bir saatin sadece Meksiko’da bulunması nedeniyle bulgu dünyanın keşfi olarak nitelendiriliyor. Fakat Meksiko’daki saat ancak 5 kademeden oluşuyor.  Mineralni Bani’deki saat ise 7 kademelidir. Bulguya bir belgesel çekimi sırasında yönetmen Maya Vaptsarova’nın ekibi rastladı.

Maya Vaptsarova, birkaç yıl önce Köstendil’den hareket ederek Doğu Rodoplar’a kadar geldikleri ve altın aramaya başladıklarını anlattı. Krumovgrad, Cebel ve İvaylovgrad bölgesini araştırdıklarını söyledi. Altının genelde siyah kaya olan yerlerde arandığını, Mineralni Bani Belediyesi’nde ise bu yerlerin Kartal Kayaları, Karakaya ve madenler olduğunu paylaştı.

Vaptsarova, güneş saatinin eski Traklar döneminden olabileceğini, fakat bu konuda yorum yapmak istemediğini dile getirdi.

Maya Vaptsarova, “Saatin bulunduğu yer gerçekten zor erişilir. İki taş kütlesi arasında bulunan çok dar bir geçitten geçiliyor. Hem bu yerde çok yılana rastlanıyor, yani uygun bir ekipmana sahip olmayan birilerinin bu yere erişmesi düşünülemez” diyerek güneş saatini görmek isteyenleri uyardı. Birkaç hafta sonra televizyon yönetmeni oraya astronomi uzmanı olan arkadaşlarını götürmeyi düşünüyor. Onlar Eski Traklar’ın güneş saatine ilişkin titiz hesaplamalar yapacaklar.

Reklamlar