Çin’de devlete ait en büyük nükleer enerji şirketi Çin Ulusal Nükleer Enerji Şirketi, (CNNC) Belene Nükleer Enerji Santrali Projesine yatırım niyetini doğruladı. Başbakanlık Basın Merkezinden verilen bilgiye göre bu, bugün Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev ve Enerji Bakanı Temenujka Petkova’nın şirket temsilcileriyle yaptığı toplantıda açık bir şekilde dile getirildi.

Bulgar siyasetçiler ve enerji uzmanları, projenin nihai olarak gerçekleşmesinin stratejik bir yatırımcı seçimine yönelik yatırım yarışmasından sonra olacağını vurguladılar.

Başbakan Yardımcısı Donçev, “Proje için herhangi bir devlet garantisi verilmeyecek veya üretilen elektriğin satın alınması için uzun vadeli sözleşmeler imzalanmayacak” diye kaydetti.

Toplantı sırasında, Atomstroyexport tarafından tedarik edilen ekipmanın üretici şirketlerin talimatlarına uygun olarak depolandığı belirtildi.

Bakan Petkova, ”Enerji Bakanlığı’nda kurulan bir çalışma grubu, Belene Nükleer Enerji Santrali projesi için mevcut ekipmanı mümkün olan en iyi şekilde kullanma seçeneklerini analiz etti. Bu çalışma, bu yıl Mart ayında Meclis tarafından alınan karar doğrultusunda yapıldı” diye izah etti.

CNNC temsilcileri, Belene Nükleer Enerji Santrali projesi ile ilgili bir yatırım yarışması yapılması halinde şirketin katılma niyetini doğruladı.

Bir hatırlatma yapacak olursak, 5 Mart 2018 tarihinde Başbakan Boyko Borisov ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan telefon görüşmesinde Rusya’nın Belene Nükleer Enerji Santrali projesine katılmaya hazır olduğu ortaya çıktı. O zaman Cumhurbaşkanı Putin, Başbakan Boyko Borisov’un şahsında Bulgar halkının Bulgaristan’ın milli bayramını tebrik etmişti.

2017 yılında Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN) Belene Nükleer Enerji Santrali projesini analiz etti. BAN’ın analizine göre proje finansal olarak sürdürülebilir değildir.

2017 baharında hükümet, Bulgaristan’ın yıllar önce sipariş verdiği Belene Nükleer Enerji Santraline ilişkin ekipmanların maliyetini ödeyip kabul etmeye mahkum edilmesinin ardından bilim adamlarına projeyi analiz etme görevi verdi.

BAN ayrıca hazırladığı raporu düzelterek, proje yüklenicisi olan Bulgaristan Enerji Holding’e (BEH) sundu. Analizde matematiksel ve ekonomik bir model kullanılarak projeyle ilgili çok kötümserden oldukça iyimsere kadar çeşitli senaryolar ele alınmıştır.

BAN’da görevli bilim adamları ve enerji uzmanları tarafından hazırlanan proje raporuna göre Belene Nükleer Enerji Santrali inşasına yönelik projenin 8 ile 10,5 milyar avro arasında maliyeti olabilir.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar