Çernooçene (Yeni Pazar) köyündeki Hristo Smirnenski Lisesi’nde birinci sınıfa giden 24 çocuk velilerine Envision yazılım ürünü sayesinde interaktif ders öğrenme becerilerini tanıttılar. Program Sofya Teknik Üniversitesi’nden bir öğrenci ekibi tarafından ilkokul ve ilköğretim eğitimi amaçla hazırlanmıştır. Bu program “Bir Bilgisayar, Çok Fare (Mouse)” olarak da adlandırılır, çünkü gerçekleşmesi için 1 bilgisayar, bütün sınıf için 1 projektör ve her öğrenciye birer bilgisayar faresi gerekir.cernoocenede-birinci-sinif-ogrencilerine-interaktif-egitim
Öğretmenleri Miglena Bojinova, “Beş artı sekiz kaç ediyor” diye soruyor. Fakat bu durumda birinci sınıf öğrencileri cevabı defterlerine yazmıyor, doğru cevabı fare işaretçisi ile işaretliyor. Matematiksel işlem ortak bir elektronik ortamda ve öğrencilerin bilgisayar fareleri sayesinde ekip halinde çözülüyor. Her doğru cevap puan kazandırıyor ve ders sonunda bütün sınıftaki herkes diğerinin kaç puan topladığını görüyor. Sistem birinci cevap verenin adını veriyor.

Lise müdür yardımcısı Yana Delçeva, “Çocuklar eğleniyor, aktif olarak hareket ediyorlar, dikkatleri ise işlemlerin üzerindedir. Derse duygusal açıdan yaklaşıyorlar ve bu da becerilerini geliştirmelerini sağlıyor. Ekip halinde çalışıyorlar ve rekabet içine giriyorlar. Bu şekilde yapılan çalışmalar sıralarda önlerinde ders kitabı ve defteri olarak usulca oturmalarından daha çok etkili oluyor” dedi. Müdür yardımcısı, ilk defa Envision yazılımının geçen ders yılında o zamanki dördüncü sınıflarda kullanıldığını açıkladı. Onlar da yardımcı olmak için birinci sınıf öğrencilerinin dersine katıldılar. Delçeva, “Şimdi Öğretmen Birsen Mümün’e de bu yazılımla çalışmayı öğrettik, amacımız yazılım ürününü diğer sınıflarda da kullanmaktır” diye sözlerine ekledi.

Elektronik ortamda ders verme fikri öğretmene yardımcı olunması için gerçekleştiriliyor, klasik ders kitaplarının yerini almıyor. Fakat elektronik derslerin etkisi hemen fark ediliyor, öğrenciler derse daha çok odaklanıp ilgileniyorlar.

 

İsmet İsmail – Kırcaali Haber

Reklamlar