Başkent Sofya‘da tek olan Banya Başı Cami’si bayram namazını kılmak üzere toplanan binlerce Müslümanı ağırladı. Bu yıl ülkeye gelen kalabalık Suriyeli ve diğer uyruklu sığınmacıların sayesinde kentteki Müslüman cemaatinin nüfusu artarken şehirde ibadete açık tek cami yetersiz kaldı.

sofyada_bayramYaklaşık 800 kişi camiye girebildi, cami avlusu ve çevresindeki yolları dolduran binlerce Müslüman, buralardaki sergi ve seccadeler üzerinde bayram namazı kıldı. Başmüftü Yardımcısı Birali Birali’nin vaaz konuşmasını dinledi ve akabinde cami imamı Şenal Kazım’ın kıldırdığı namaza katıldı.

Cami önünde toplanan daha kalabalık grup ise yerlere serilen yüzlerce metrekarelik secdelerde namaz kılmak zorunda kaldi. Sofya Belediye Polisi ve İçişleri Bakanlığının bölgeye yolladığı çok sayıda uniformalı görevli ibadet eden cemaatin alanı etrafından güvenlik şeridi çekti. Büyük bir bölümü yabancı olan Müslümanlar, namazdan sonra bayramlaşırken çevrede konuşulan farklı diller duymak mümkündü.

Bayram namazına gelen Mısırlı genç sığınmacılar AA’ya yaptıkları açıklamalarında 4 haftadır Sofya‘da bulunduklarını, ancak bundan sonraki planlarının Batı Avrupa‘ya ulaşmak olduğunu söylediler.

Başmüftünün tebrik mesajı

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada Müslümanların bayramını kutlarken, onların bu kutsal günlerde zor durumda kalan insanların yanlız bıkarılmamaları gerektiğini anımsattı. “Camiye gitmek suretiyle Allah’a ibadet etmek istiyoruz” diyen Hacı, Bulgaristan‘a gelen birçok mülteci olduğunu, bunlara el uzatılması gerektiğini söyledi.

Bulgaristan’da yardıma muhtaç kişilere Başmüftülük olarak yardım kampanyası yürüttüklerini anımsatan Mustafa Aliş Hacı, “Kampanyamızı görmeyen, duymayan, bilmeyen herkes onu bugün anlamış olacak. Biz bayram yaptığımız gibi onların da bayram yapma hakkı var” dedi.

Başmüftü Hacı, sadece sığınmacılara değil, Müslüman ve gayrimüslim ihtiyacı sahibi herkese yardım eli uzatılması gerektiğini belirterek, “Anne babalarımızı da sevindirip ellerini öpmeyi de unutmiyalım” ifadesini kullandı.
Bulgaristan Eğitim Bakanlığı, ülkede nüfusu 1 milyon 400 bin civarında olan Türk ve Müslümanların çocukları için bayram dolayısıyla tatil ilan ederek, Kurban Bayramı‘nda aileleri ile olmalarını sağladı.

 

AA

Reklamlar