Kamu Denetçisi Maya Manolova tarafından 27 Mart’ta Sofya Avrupa Evi’nde sunumu yapılacak Bireysel İflas Kanunu tasarısı sayesinde bazı vatandaşların kamu hizmet şirketlerine sürekli borçlu olmasına son verilecek. Vefat etmiş borçluların varislerine tekeller tarafından icra takibi başlatılması uygulamasına da son verilecek.

Manolova, “Bulgaristan, Bireysel İflas Kanunu olmayan tek Avrupa Birliği ülkesidir. Milyonlarca Bulgaristan vatandaşının borcunu ödeme imkanı yoktur, bu durum da onların hayatlarının yıkılmasına ve geleceğini kaybetmelerine sebep oluyor” diye kaydetti.

Kamu Denetçisi, “Bireysel İflas Kanunu tasarısı üzerinde çalışıyoruz. Şu anda konseptini hazırlıyoruz” dedi. Manolova, geçen yıl Meclis, bireysel iflasla ilgili hükümleri Sivil Mahkemeler Hakkında Kanun’una eklemeyi reddetmesinden sonra uzmanlardan oluşan bir ekip toplayarak, kanun hazırlamaya başladığını anlattı. Teklifler, GERB partisi tarafından sunulan Sivil Mahkemeler Hakkında Kanun’unda değişikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısının birinci ve ikinci okumaları arasında Meclise sunulmuştu.

Şu anda 5 yıllık bir borç ödeme süresi ve doğalgaz, elektrik, su, cep telefonu ve başka faturalara ilişkin periyodik ödemeler için 3 yıllık başka bir süre vardır. Bu süreler dolsa bile borçlar devam ediyor. Tüketici, ödeme süresi doldu diye itiraz etse bile ondan zorla para alınmadığı takdirde borçlar duruyor ve tüketici isterse onları ödeyebiliyor. Ancak mutlak bir ödeme süresi getirilirse, 10. yıldan sonra borç ödeme yükümlülüğü kaldırılmış olacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar