Kapıkule Gümrük Kapısı’na, Türkiye ‘ye gelen araçların dezenfeksiyonu için iki ünite kuruldu.

Test çalışmaları süren dezenfeksiyon üniteleri, yarından itibaren hizmete girecek. Üniteler, yurt dışından gelen araçların üzerine ilaçlı suları fan sistemiyle sıkarak dezenfeksiyon yapacak.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, yaptığı açıklamada, mütekabiliyet esasına dayanarak Kapıkule Gümrük Kapısı’na kurulan dezenfeksiyon ünitelerinden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün sorumlu olduğunu söyledi.

Daha önce tüm araçlardan dezenfekte ücreti alınmasının planlandığını ancak alınan son kararla sadece Bulgaristan plakalı tırlardan ücret alınmasının kararlaştırıldığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

“Son gelen emirle sadece Bulgar tırlarından girişte 15 avro alınacak. Diğer hiçbir araçtan ücret alınmayacak. Aslında bu da sevindiricidir. Buraya hafta sonu komşu ülkelerden araçlar geliyor. Biz onlardan para alsaydık gelişler azalabilirdi.”

 

– Bulgaristan, tüm araçlar için para alıyor

 

Bulgar gümrüklerindeki dezenfekte çalışması, şap hastalığına karşı önlem amacıyla başlatılmıştı.

Bulgaristan hazinesini maddi açıdan rahatlattığı için ” altın göl” olarak bilinen uygulama kapsamında, Türkiye’den geçiş yapan araçlar, sensörlü çalışan ve ilaçlı su sıkan fıskiyeler tarafından kısa süreliğine yıkanıyor.

Uygulamanın, özelleştirilmesi sonrasında işlemin ilaçlı su yerine musluk suyuyla yapıldığı iddiaları üzerine komşuülke dezenfeksiyon uygulamasını bir süreliğine kaldırmıştı.

Mayıs ayından bu yana yeniden başlanan uygulamada, dezenfekte ücreti olarak 3 avro alınıyor.

Reklamlar