Avrupa Birliği’nden Kıbrıs Rum Kesimi’ne ancak 10 milyar Euro’luk kurtarma paketi çıktı.

AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Toplantısı (ECOFIN), Kıbrıs’a verilecek kurtarma paketini görüşmek üzere İrlanda’nın başkenti Dublin’de bir araya geldi. Toplantı öncesinde ülkenin başta düşünülenden 6 milyar Euro daha fazla paraya ihtiyacı olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak AB’den ancak 10 milyar Euro destek sözü çıktı. Kıbrıs Rum Kesimi’nin ekonomisini kurtarmak için 17 milyar Euro olarak hesaplanan açığının gerçekte 23 milyar Euro olduğu belirlenmişti. Kıbrıs’ın krizden çıkmak için kendisine düşen 7 milyar Euro yerine 13 milyar Euro’yu kendi iç kaynaklarından bulması gerekiyor.

Kıbrıs’ta geçen ay bankalara konulan sıkı sermaye kontrolleri gevşetilirken, AB Komisyonu Ekonomik Ve Mali İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, Kıbrıs’ı krizden kurtarmak için varılan mutabakattan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, maliye bakanların üzerinde uzlaştığı yardım paketinin önümüzdeki hafta milli meclislerden geçirilerek serbest bırakılmasını beklediğini kaydetti.

Bu arada Kıbrıs Rum Kesimi Maliye Bakanı İonnis Kasoulides, bir Hollanda gazetesine verdiği mülakatta krizden çıkma görüşmeleri sırasında Kıbrıs’ın Euro bölgesinden ayrılmayı ciddi olarak düşündüklerini itiraf etti.

Öte yandan Dublin’deki toplantıda krizin vurduğu diğer ülkelerden İrlanda ve Portekiz’in geri ödeme süresinin 7 yıl uzatılması kararı çıktı. İrlanda, Yunanistan’dan sonra Kasım 2010 yılında AB ve IMF’den 85 milyar Euro yardım paketi almıştı. Portekiz ise Mayıs 2011’de 78 milyar Euro kurtarma paketi almıştı.

Reklamlar