Sağlık Bakanlığının tartışmak için kamuoyuna sunduğu Ulusal Sağlık Sigorta Kasası (NZOK) tarafından ödenen iş paketi faaliyetlerini tanımlamaya ilişkin yönetmelik taslağına göre aile hekimleri bir telefon konuşmasıyla hastalarını hastaneye sevk edebilecekler. Telefon, mektup, ya da e-posta yoluyla, aile hekimlerinin hastalarına yapılacak aşılar veya profilaktik muayeneler hakkında bilgi vermeleri gerekecektir.

Taslak ayrıca aile hekimlerinin telefonla istişarede bulunmak için günün 24 saatinde hazır vaziyette olmasının yanı sıra sağlığın bozulmasına yol açan zararlı alışkanlıklarını değerlendirip, takdir yetkileri çerçevesinde hastalarını bir uzmana sevk etmelerini de öngörüyor.

Yönetmelikte öngörülen değişiklikler büyük oranda ayaktan bakım hizmetlerine yöneliktir. Yeni kurallar uyarınca hastalar uzaktan istişareye yönlendirilebilecek. Taslak aile hekimleri ve hastanede görevli uzman hekimlerin hastaların durumunu görüşmelerine imkan sunuyor. Taslağın Gerekçeler bölümünde hedefin iyileşme sürecinde devamlılığın sağlanması olduğu belirtildi.

Aile hekimlerinin ev ziyaretleri yapmaya devam etmelerinden başka telefonla istişarede bulunmak için günde 24 saat hizmet vermeye hazır vaziyette olmaları, ya da hizmet verdikleri aile hekimi muayenehanesinden 35 kilometreden fazla uzak olmaması gereken bir muayenehane ile sözleşme imzalamaları gerekecek.

Ayrıca aile hekimlerinin hastalarını profilaktik muayene veya yakın bir tarihte yapılacak aşılama işlemi hakkında haberdar etmesi zorunluluğu olacak. Bu, telefon, e-posta, mektup, ya da ulaşılabilir bir yere yerleştirilmiş bilgi panosu yoluyla gerçekleştirilebilir.

Yönetmelik taslağı aynı zamanda hastane tedavi hizmetinde de değişiklik önermektedir. Hastanede kalış süresinin en az 12 saati boyunca tüm zorunlu faaliyetlerin tamamlanması ve hastaneye kaldırma için tüm koşulların yerine getirilmesi koşuluyla üç gün süreyle herhangi bir klinik prosedür ayakta tedavi olarak da uygulanabilecek. Bu demektir ki, klinik prosedür hastanede üç gün kalınmasını öngörmesine rağmen doktorların takdir yetkileri çerçevesinde verdikleri kararla hasta daha ilk günde taburcu edilebilir.

Yeni yönetmelik taslağı tartışılması için Sağlık Bakanlığının web sitesinde yayınlanmış durumda ve 14 gün içinde itiraz edilmediği takdirde kabul edilmesi bekleniyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar