Bulgaristan siyasilerin diplomasi alanında en büyük hedeflerinden birisi, yurt dışındaki Bulgarlara verilen Bulgar dili sertifikasının AB’de yabancı dil belgesi olarak geçerlilik kazanmasıdır. Yurtdışında Bulgar Okulları Birliği bu yönde “küçük diller için imza kampanyası” adı altında girişime imza attı.

Bu talebe Avrupa Parlamentosu sıcak baktı ve farklı ülkelerin eğitim sistemlerinde yabancı dil öğrenimi ve dil sertifikalarından sorumlu Eğitim Bakanları Konseyi ona “tavsiye niteliğinde görüş” ifade etti. Viyana’da “Sv.Sv. Kiril ve Metodiy” Bulgar Okulu Müdürü ve Yurtdışında Bulgar Okulları Birliği Başkanı İrina Vladikova şunları belirtti:

Şimdilik hala tavsiye olsa da, eğitim dalında zorunlu kararlar dayatmak çok zor. Çünkü her ülkenin bu alanda özerkliği var. Bulgar dili sertifikası yabancı dil bilgisi olarak geçerlilik kazansın ve üniversitelerde dördüncü yabancı dil derslerinden öğrenciye muafiyet versin. Daha büyük çocuklar zorluk çekiyor. Yabancı bir ülkeye gidince o ülkenin dilini okuyor, programlarda en az iki, üç başka yabancı dil de öngörülüyor. Bulgarcayı da katınca işler daha da zorlaşıyor. O yüzden Bulgarca sertifikanın yabancı dil olarak tanınması çocukların eğitim sürecini kolaylaştıracaktır”.

Yurtdışında Bulgar Okulları Birliği’nin geleneksel yıllık toplantısı bu sene Plovdiv’de düzenlendi. 12. kez düzenlenen yıllık toplantıya dünyanın farklı yerlerinden 60’tan fazla okul temsilcisi bir araya geldi. Avrupa Kültür Başkentinde düzenlenen forumda yurtdışında yaşayan Bulgar çocuklarının orta okuldan lise eğitimine geçiş konusuna ağırlık verildi.

Bulgaristan’da Bulgarca, coğrafya ve tarih derslerinde yenilikler, yurtdışında Bulgar çocukları için çıkarılan yeni ders kitapları ve yeni sınıflar tanıtıldı. Söz konusu yeni ders kitaplarının hazırlanmasında ilk defa yurtdışı okullardan öğretmenler de katıldı.

Başbakan Boyko Borisov’a göre Bulgarca bilmemek yurtdışı Bulgarların ikinci ve üçüncü nesil çocuklarının Bulgaristan’a geri dönmeleri için engel oluşturuyor.  Başbakan Borisov: “Ana engel düşük maaşlar değil. Siz öğretmenler benim için çok önemlisiniz. Çocuklarımızı Bulgarca öğretin ve ebeveynleriyle beraber Bulgaristan’a geri dönmeleri için karar almaları kolaylaşsın” dedi. Borisov devletin dünyadaki Bulgar okullarına sağladığı kaynakların en az daha bir milyon avro ile arttırılacağına söz verdi.

Hükümet diplomatik temsilcilikler sayesinde Bulgar okullarına yer tahsis etme konusunda yükümlülükler üstlendi.

Eğitim Bakanı Krasimir Valçev bilgi verdi: “Bulgar Pazar okullarının desteklenmesi son 10- 11 yılda iyi bir politika örneğini oluşturdu. O zaman Bulgar dilinin okutulduğu Pazar okullarının sayısı 50 idi, şimdi 350’yi geçti. Artık 30 bin çocuk yurtdışında bu Pazar okullarına gidiyor, okul sayısı artıyor, finanse ettiğimiz eğitim alanları artıyor”.

Üniversite öğrencilerine vize rejimini kolaylaştırma ve Bulgar Üniversitelerine elektronik başvuru platformlarını kurma gibi yenilikler de gündeme alındı. Eğitim Bakanı 17 ile 25 yaş arasındaki Bulgaristan gençlerinin göç etmesinin ana nedenin eğitim amaçlı olduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ise yurtdışında çalışan Bulgar öğretmenlere hitap ederken “Siz Bulgar kültür diplomasisinin bir parçası olarak, Bulgar eğitiminin dış vitrinini oluşturuyorsunuz” dedi. Yotova, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile beraber yurtdışındaki Bulgar okullarının konu alınacağı kapsamlı bir forum düzenleyeceklerini belirtti.

 

BNR

Reklamlar