Bulgaristan Hükümeti, Bulgaristan Kimlik Belgeleri Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı onayladı. Değişiklikler, kimlik belgesi çıkarma sürelerinin kısaltılmasını ve yurt dışındaki vatandaşlara sadece bir diplomatik misyon temsilciliği ziyaretiyle kimlik belgesi sahibi olma imkanı verilmesini öngörüyor.

Bulgaristan Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan açıklamada bu değişikliğin, özellikle diplomatik temsilcilikler ve konsolosluklardan uzak kalan yerleşim yerlerinde ikamet eden yurt dışındaki vatandaşların işini kolaylaştıracağı belirtildi.

Vatandaşlar, devletin bir yurtdışı temsilciliğini başvuru sırasında ve ya elektonik başvuruda bulundularsa belgenin alınması sırasında bizzat kendileri yurt dışı temsilciliğini ziyaret etmek zorunda kalacaklar.

Yurt dışında başvuruda bulunulduğu takdirde normal sürede kimlik belgesi çıkartma süresi 45 gün ve hızlı sürede kimlik çıkarma süresi 30 gün olacak.

Kanununda değişiklikler yapılmasıyla pasaportların geçerlilik süresi 10 yıla uzatılacak ve aynı zamanda 5 yıl süreli pasaport çıkarma imkanı sunulacak. İçişleri Bakanlığı’nın 10 yıl süreli pasaport çıkartılmasına başlanması için 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren gereken koşulları sağlaması gerekir.

Kimlik belgelerinin yenilenmesi sırasında posta ve kurye hizmeti bedelinin, talep eden vatandaş tarafından peşin olarak ödenmesi öngörülüyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar