Bulgaristan’da 25 Ekim’de yapılacak yerel seçimler kampanyası Cuma günü başladı. Hiç kimse bu ilk seçim önü kampanya gününde anlı, şanlı şeyler beklemiyordu, ama böyle sıkıcı ve rutin bir başlangıç da hayal etmiyordu. Bazı politikacılar yönetimdeki GERB partisinin seçimlerde saflarını pekiştireceğine emin gözle bakıyor. Bazı partiler ise, belki tereddütlü davranıyor, çünkü ilk defa yerel seçimlerle beraber, referandum soruları da cevaplanacak. Bulgaristan vatandaşları seçimlerde elektronik, yani internetten oy verme işleminin getirilip, getirilmemesi sorusunu cevaplamalıdır.

Böylece yerel oylama sahnesine 71 parti ve ittifak geçecek. Referandum bilgilendirme kampanyasına ise 24 parti, bir ittiak, 8 girişim komitesi “evet” oyuyla katıldı, 6 parti ve beş girişim komitesi “red” oyu verdi. Siyasi gözlemcilerin çoğu sürprizler beklemiyor. Onlara göre GERB yerel yönetimde konumunu güçlendirecek, BSP’nin az kalan “kalelerini” de ele geçirecek. GERB partisinin başkentteki galibiyeti de şimdiden seziliyor. Yordanka Fandıkova’nın daha ilk turda seçim galibi olması bekleniyor. Sofya’da seçimleri kazanmak ise büyük bir başarı sayılır. Borisov bu kez da elinde aynı kozlara bel bağlıyor. Aynı zamanda Bulgaristan Sosyalist Partisinin bu seçimlerde de saf kaybetme eğilime devam edeceği tahmin ediliyor. Sosyologların analizleri doğru çıkarsa, bu yerel seçimler BSP Başkanı Mihail Mikov’un “kellesini” alacaktır.

Siyasetin üçüncü büyük oyuncusu DPS- Hak ve Özgürlükler Hareketi konusunda siyasi analizler biraz temkinli. Bir yandan parti kendi sabit tabana sahip, öte yandan Lütvi Mestan’ın kendini bir lider olarak kanıtlayamadığını ve geleneksel olarak partiye ait bazı belediyelerin başka ellere geçebileceği tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in düzenlediği referanduma gelince, seçmenlerin bu konuya ilgisiz kaldığı gözleniyor. Plevneliev referandum için üç soru yöneltmişti. Diğer iki soru bundan daha önemliydi, ancak milletvekilleri onları redetti. Milletvekillerin bir kısmının tercihli oyla seçilmesi ve referandumlara katılımın zorunlu olması sorularını meclis kabul etmedi. Bazı uzmanlara göre, yerel seçim ve referandumun aynı anda ve aynı sandıkta yapılmasının seçmenleri oylamadan caydıracağını düşünüyor. Seçimler yaklaştı ve kampanya ile vaatler dönemi başladı. 25 Ekim’de seçmenin yerel bazda vereceği tercih bir nevi genel seçimlerin neticesine de müjdeler verecektir.

Reklamlar