Çernooçene (Yeni Pazar) Vodaç (Kılavuzlar) köyü yakınında bulunan ilçedeki en eski Çubuklu Camii’nde gerçekleştirilen sağlık ve bereket mevlidi bölgeden çok sayıda Müslümanı bir araya topladı.

Mevlit programı, eski Bulgaristan Başmüftüsü Fikri Sali ve yerli imam Arif Bayramali başta olmak üzere yakından ve uzaktan gelen imamlar tarafından icra edildi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Hz. Muhammed’ in (SAV) hayatının anlatıldığı ve Peygamberin övüldüğü Mevlidi Şerif’in okunmasıyla başlayan program, ilahilerle devam etti.

Dini merasim Çubuklu Camii Encümenliğinin girişimi ile Vodaç ve Jitnitsa muhtarlıklarının desteği ile organize edildi.

Programda Çernooçene Belediye Başkanı Aydın Osman ve aslen Vodaç köyünden olan Filibe ili Rodopi ilçesine bağlı Ustina köyünde ikamet eden Rodopi Belediye Başkanı Niyazi Tair de hazır bulundu.

Camii Encümenliği Üyeleri, Vodaç ve Jitnitsa muhtarları Musa Musa ve Şengül Alieva’ya mevlit organizasyonuna verdikleri destek için minnettarlığını ifade ederek, katkıda bulunan yerli halka ve hayırseverlere de kalbi teşekkürlerini sundular.

Camimin minberi, eski İslam sanatı olan kündekari tekniği ile yapılmıştır ve belki de Çernooçene bölgesinde bu şekilde yapılan tek cami minberidir. Kündekari tekniği ile ahşabın işlenmesi, ustaların büyük sabır göstermesini ve geometrik desenler uygulamayı bilmelerini gerektiriyormuş.

Mevlide katılan herkese usta aşçı Halil ağabeyin dana ve kuzu eti ve pirinçle hazırladığı pilav ikram edildi. Halil ağabey, pilav yapmanın püf noktalarını anlattı.

Rodopi Belediye Başkanı Niyazi Tair, geçen asrın 60’lı yıllarında Vodaç köyünden yaklaşık 40 ailenin, geçim kaynağı aramak amacıyla Ustina köyüne göç ettiklerini anlattı.
Birçoklarının bunu başardıklarını ve şimdi itibarlı iş insanları ve çiftlik sahipleri odlukları anlaşıldı. Şimdi onların ailelerinin 200’den fazla olup dünyanın dört bir köşesine dağıldıklarını ifade eden Niyazi Tair, yıllardır Çubuklu Camii’nde yapılan mevlit ve yağmur duasına katkıda bulunduklarını ve Vodaç ve Ustina köylerinin adını duyurmaya devam ettiklerini belirtti.

Rivayetlere göre Çubuklu Camii asırlar öncesi yerel bir zengin tarafından dere taşkınlarında boğulan kızlarının anısına inşa edilmiştir. O zamanlarda Vodaç (Çubuklu) köyü caminin kurulduğu yerde bulunuyormuş, fakat veba salgını ortaya çıktığında yerini değiştirmiştir. Kaybolan köyden hatıra olarak sadece cami ile büyük bir mezarlık kalmışlardır.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar