Değerli dostlar,

Kamuoyunda Yargı Reformu Strateji Belgesi olarak bilinen, yargı reformu paketlerinin ilki olan, ifade özgürlüğüne ilişkin suçlarda Yargıtay yolunu açan, azami tutukluluk sürelerini düzenleyen, seri muhakeme ile basit yargılama usulü gibi düzenlemelerle yargılama sürelerinde önemli kazanımlar sağlayacak vb. düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi dün gece Genel Kurul’da kabul edildi.

Yargıya güvenin arttığı bir hukuk sistemi önceliğimizdir. Yargı Reformu kapsamında yargı sürecinin hızlandırılması ve toplumun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yeni düzenlemeleri içeren yeni paketler üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir.

Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • İstinaf mahkemelerinde kesinleşen ve ifade özgürlüğüne temas eden suçlara ilişkin kararlara karşı Yargıtay yolu açılacak.
  • İnternetteki erişim yasağına ilişkin bir kademelendirme yapılması, sitenin tümüyle kapatılması yerine, öncelikle suç unsuru içeren ilgili sayfaya erişimin engellenmesi temin edilecek.
  • Ceza yargılamasında alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi amacıyla ön ödeme, uzlaştırma ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi gibi kurumların kapsamı genişletilecek.
  • Ceza adalet sistemimize seri muhakeme usulü ile basit yargılama usulü adı altında 2 yeni usul kazandırılarak soruşturmaların ve yargılamaların hızlı ve etkili bir şekilde sonuçlandırılmasına imkan sağlanacak.
  • Soruşturma evresi için azami tutukluluk süresi getirilecek.
  • Mağdur hakları daha da güçlendirilecek. Bu kapsamda, Adli Görüşme Odaları (AGO) ve Çocuk İzlem Merkezleri’nin (ÇİM) düzenlenmesiyle, mağdur çocukların ifadeleri özel ortamlarda ve mümkünse sadece bir kez alınacak ve bu çocukların adli süreçte örselenmeleri engellenecektir.
  • Hukuk mesleklerine giriş sınavı getirilecek. Avukat, noter, hakim ve savcı olabilmek için bu sınavdan 70 puan alınması zorunlu olacak. Bu sınav ilk olarak hukuk fakültelerine önümüzdeki yıl kayıt yaptıranlara uygulanacaktır.
  • Türkiye Adalet Akademisinin açılması sebebiyle hakim adaylığı alımını yapan mülakat kurulunun daha geniş tabanlı bir yapıya kavuşturulması sağlanacak.
  • En az 15 yıl kıdemi olan avukatların yeşil pasaport alabilmesine imkan tanınacak.
  • OHAL döneminde pasaportları geri alınan kişilerin pasaportlarının belirli koşullarda iade edilebilmesi sağlanacak.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss105.pdf

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

Av.Bülent TURAN

Çanakkale Milletvekili

AK Parti Grup Başkanvekili

Reklamlar