Ulusal Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Tsvetan Filev, “2019 yılı mahsulü geniş yapraklı Bırley cinsi kuru tütün alım kampanyası başladı. Fiyatlar geçen yıla göre yaklaşık % 10-15 daha yüksek” diye açıkladı.

Filev,”Kuzeydoğu Bulgaristan’da tüm ülkede yapılan üretimin % 20’si olan yaklaşık 2000 ton tütün üretilmesini umuyorum. Bu yıl iklim koşulları yüksek kaliteli hammadde üretimini kolaylaştırdı. Bu, tütün üreticilerinin mahsulün daha iyi nitelendirilmesini ve değerlemesi yapılmasını ve orantılı olarak önceki yıla göre daha iyi alım fiyatları bekleyebilecekleri anlamına gelir” dedi.

Ulusal Tütün Üreticileri Birliği Başkanı, “Tutrakan ve Dulovo (Akkadınlar) ilçelerinde ikamet eden tütün üreticileri, 2019 yılı mahsulü tütünlerini satmaya başladı. Geçen yıl Bırley cinsi tütünler için ortalama kilo başına 3,05 leva ödenirken şimdi üreticiler ilk ürün satışlarını -3,40 levadan yaptı” diye belirtti. Filev’in ifadesine göre Tarım Gıda ve Orman Bakanlığının tütün hammaddesi alımı yapması için 30’dan fazla işletmeye izin vermesine rağmen, üreticiler ürünlerini satmak için aktif faaliyet yürüten dokuz şirkete bel bağlıyorlar. Ulusal Tütün Üreticileri Birliği Başkanı, ”Tütün alımı yapan şirketlerin, dürüst bir şekilde tütün üreticilerinin emeğini yeterli derecede nitelendirmelerine ve onların ürettikleri tütün hammaddesini hak ettiği fiyata satmalarını bekliyoruz” diye vurguladı.

Filev, ”Her yıl tütün üretiminin azaldığı ve tütün üretiminden vazgeçen üretici sayısının giderek daha da arttığı göz önüne alındığında Bulgaristan’da tütün hammaddesine “az bulunan mal” etiketi konulabilir. Daha az miktarların ticari operatörler arasında yarattığı rekabet ve daha iyi hammadde kalitesi, Bulgaristan’daki tütün üreticilerini elverişli bir duruma getirdi. Ancak tütün üreticileri ürünlerinin uygun bir şekilde değerlendirilip değerlendirilmediğini ve satışından itibaren 30 gün sonra olan tütün hammaddesinin fiyatını belirlenen süre içerisinde ödenip ödenmemesini takip etmelidirler” diye uyardı.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar