Tuna nehri üzerindeki Tutrakan şehrinin tam teşekküllü hastanesi, kadın sağlığı ve doğum alanında ülkede en iyi üç sağlık kuruluşu arasında yer aldı. Tutrakan hastanesinin kadın sağlığı ve doğum bölümü, yapılan bağışlar ve AB finansmanlı projelerle tamamen yenilendi. Minimal invazif (dokularda en az hasar oluşturularak gerçekleştirilen) cerrahi için Avrupa sertifikası alan hastanenin kadın sağlığı bölümünde ameliyatların yüzde 84 gibi büyük bir bölümü, endoskopi yöntemi ile gerçekleştirilen kapalı ameliyatlardır.

Bölüm başkanı olan Dr. Lübomir Boychev, ekibinin başarısını yorumlarken “Her bakımdan Avrupa düzeyinde ve bize güvenen hastalarımızın yararına çalışmaya gayret gösteriyoruz” diyor ve üçüncü en iyi hastane değerlendirmesinin sırf hastaların görüşlerine dayalı olmadığını, kalifiye, ihtisas, yapılan ameliyatların düzeyi ve ilgili bölümün yönetimine de dayandığını öne sürüyor.

 

“Amacımız bize muhtaç olan insanlara hizmet etmektir. Ülke çapında yapılan sıralamada 3. yerde olmamız, yıllar boyunca harcadığımız çabaların itirafıdır, diyor dr. Boychev ve şöyle devam ediyor: Ben 1996 yılından bu yana bölümün başında bulunuyorum. Arada geçen 23 yıl zarfında insanların kalifiyesine, ekibin oluşmasına ve gerekli donanımın sağlanmasına epey enerji harcadım. Ayrıca eğitim vermeye de başladık. Yanımızda ihtisas yapan iki genç doktor ekibimize katıldı. Çok iyi ve genç bir ekip kurmayı başardığım için çok mutluyum”.

Taşrada bulunan bir şehrin küçük hastanesi, genç insanları nasıl celbedebiliyor? Sağlık Kasası’ndan sağlanan finansman hastaların tedavi harcamalarını karşılamadığı için sağlık çalışanlarının ücretleri de pek cazip değil.

“Bizi ileriye götüren şey, problemlerle mücadele etmek değil, iyi şeylere ağırlık vermektir. Her yerde problemler var, fakat iyi olan şeyleri geliştirmek lazım. Dolayısıyla biz, insanların yararına olanlar için ısrarla çalışmaya karar verdik. İnanın, her şeyi büyük çabalarla sağlıyoruz. Ülkenin her yerinde olduğu gibi, bizde de kısmi kadro kıtlığı var. İnsanları aramak, onlarla çalışmak gerekir. Maaşlar, imkanlar ve limitlerle ilgili yapılacak çok şey var. Buna rağmen gençlere umut vermek lazım. Onlar gelişme fırsatı bulacaklarını bilmeli. Bu çok önemlidir” diyor dr. Boychev.

Hastanenin doğum bölümünde yılda 500 bebek doğuyor. Kadın sağlığı kliniğinden geçenlerin yüzde 65’inden fazlası, başka bölgelerden gelmiş kadınlardır.

Aslında bütün ülkeden hastalar kabul ediyoruz. Bize muhtaç olanlara faydalı olmak istiyoruz. Bölümde gerçekten epey yenilikçi ameliyatlar yapılıyor. Minimal invazif hirürjiye başlayan ilk bölümlerden biriyiz. Bu ortamın sağlanmasında 32 kişilik bütün ekibimizin katkısı var. Günün 24 saati özveri ile çalışan ekibimi tebrik ediyorum.

 

Çeviri: Tanya Blagova, BNR

Reklamlar