Hitrino’da yaşanan feci tren kazası üzerinden 3 yıl geçti. 2016 yılının 10 Aralık tarihinde sabahın erken saatlerinde polipropilen taşıyan yük treninin raylardan çıkması üzerine meydana gelen patlamada 7 kişi hayatını yitirdi, diğer 29 kişi ağır yaralandı.

20 bina yerle bir oldu, gaz zehirlenmesi tehlikesinden dolayı köy halkı tahliye edildi. Olay yerine 200 kadar itfaiye, kurtarma ve polis görevlisi sevkedildi. Şumen, Razgrad, Tırgovişte, Varna, Ruse ve Veliko Tırnovo’dan 22 iyfaiye ekibi, dönen tankların soğutulması, meydana gelen yangınların söndürülmesi ve kayıp insanların aranması çalışmalarına katıldı.

Hitrino halkının acısı, büyük dayanışma dalgasına yol açtı. Birkaç gün içinde Bulgaristan Kızılhaç Örgütü’nün açtırdığı bağış hesabında toplanan 2 milyon leva kazazedelerin tazmin edilmesi için kullandıldı.
Feci tren kazasından üç yıl sonra Hitrino’da yeni yapılan evlerin sayısı 23’ü buluyor. Onların 11’i İnşaatçılar Odası tarafından bağış olarak kuruldu, diğerleri ise Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı “Sosyal Koruma” Fonu tarafından sağlanan kaynaklarla yapıldı.200 evde kısmi veya temel onarım yapıldı, 35 haneye inşaat malzemeleri temin edildi.

İnşaat sahası andıran köyde inşaat şirketleri ve taşeronlar hummalı çalışmalar yürütüyor.Şu anda altyapı çalışmaları sürüyor – yeni polis karakolu yapılıyor, gençlik evinin mantolama ve yapılandırma çalışmaları devam ediyor, su boru hattı yenileniyor, sokak kaldırımlarına yeni karolar döşeniyor.

Devam eden çalışmalar tamamlanınca kazı çalışmaları ve yağışlı havadan dolayı şimdi çamurlu olup güçlükle geçilen köy sokaklarının asfaltlanması da yapılacak. An itibari ile inşaat sahası andıran Hitrino’da yapılanların tek bir amacı var – tren kazasının getirdiği zararların tamamen kaldırılması ve yaraların sarılması.

 

BNR

Reklamlar