Arnavutluk başkenti Tiran’da 22-25 Kasım tarihleri arasında “Medya ve ulusal öncelikler” mottosu altında 15. Bulgar Medyaları Dünya Toplantısı düzenlenecek. Toplantı, Bulgaristan Telgraf Ajansı (BTA) ve Dünya Çapında Bulgar Medyaları Birliği tarafından organize ediliyor. Forum Arnavutluk Telgraf Ajansı ve Arnavutluk Ulusal Televizyonu’nun katkılarıyla düzenleniyor.

Bu tür toplantılar düzenlenmesi fikri 2005 yılında Sofya’da ortaya çıkıyor. Amaç Bulgar diasporasının bilgi aldığı dünya çapındaki bütün Bulgar medyalarını bir araya getirmek. Toplantı arifesinde BTA Genel Müdürü Maksim Minçev, “Formatın zaman içerisinde sürdürülebilir olduğu görüldü ve her geçen yıl içerik olarak azalmak değil, aksinde giderek daha zengin oluyor” diye konuştu.

Medya uzmanı ve BTA “Kültür iletişimi” Dairesi Müdürü Doç. Georgi Lozanov, “Ulusal öncelikler konusu çok büyük bir konu ve üzerlerinde tartışma yapılmaya değer” diye konuştu. Doç. Lozanov’un sözlerine göre, üzerinde tartışma yürütülebilecek birkaç son derece sürdürülebilir öncelik var ve bunlar da enerji bağımsızlığı, altyapı, turizm, bilgiye erişim hakkı ve siber güvenlik.

Tiran toplantısında 50’nin üstünde Bulgar medyasından gazeteciler, Arnavutluk’tan gazeteciler, başka devletlerin muhabirleri, yerel iş adamları Bulgaristan devleti temsilcileri ve farklı alanlarda uzmanlar ile görüşüp tecrübe ve fikir paylaşımı yapabilecek.

Forumda Bulgaristan Radyosu Baş redaktörü Krasimir Martinov ve Arnavutça haberler dairesi kıdemli redaktör Vesela Mançeva tarafından temsil edilecek.

Forum ile ilgili olarak Krasimir Martinov şunları paylaştı:

“Tiran toplantısında en önemli görevimiz, dünya çapında ülkemizi en iyi imajı ile tanıtma misyonları ve imkanları ile Bulgaristan Radyosu’nu tanıtmaktır. Biz bunu 80 yıldan fazla bir süredir yapıyoruz. Yabancı devletlerdeki hedef kitlemize göre uyarlanmış bir biçimde özel yapım multimedya ürünleri sunuyoruz. Diğer yandan, yurt dışındaki Bulgar medyalarından meslektaşlarımıza ve Bulgaristan Radyosu’nun özellikle yurtdışındaki Bulgaristan göçmenleri için ürettiği içeriğe de değineceğiz. Hedefimiz yıllar içerisinde kendileriyle kurduğumuz bağları güçlendirmek ve aynı zamanda içlerinden bazı temsilcileri de medyamıza çekmektir. Anavatanlarıyla, dilleri ve kültürleriyle bağlantılarını sürdürmelerinde onlara yardım etmeye çalışıyoruz.”

Tiran toplantısının konusu medyalar ve ulusal öncelikler olduğundan dolayı bu yönde Bulgaristan Radyosu’nun da fayda sağlayabileceği şeyler var. Krasimir Martinov paylaşıyor:

“Sözüm ona “hibrit savaşları” döneminde dünyaya kendi ülken ile ilgili ne söylediğin çok önemli. Söylemek istediğimizi dünyaya biz söylemezsek kim söyleyecek. Bununla beraber, dünya çapındaki Bulgaristan diplomatik temsilcilikleri ve yurtdışındaki farklı Bulgar inisiyatifleri ile işbirliği geliştirebilir ve daha sıkı çalışmalar yürütebiliriz. Neden gelecekle ilgili fikirlerimizde daha cesur olmayalım? Bulgaristan Radyosu olarak ortak Avrupa ve ulusal konular ile ilgili bizzat organize edeceğimiz etkinliklerle Bulgaristan imajını dünya çapında inşa etme politikasını geliştirebiliriz. Avrupa perspektifi ve Batı Balkan ülkelerinin “Avrupa zorlukları” ve göç baskısı da göz önünde bulundurulduğunda, Balkan dillerinin rolü de hafife alınmamalıdır.”

Organizatörler, Arnavutluk devletinin 15. Bulgar Medyaları Dünya Toplantısı’na ev sahipliği yapması tesadüfi olmadığını söylüyor. İki yıldan beri Arnavutluk’ta resmi olarak tanınan Bulgar azınlığı var. Farklı verilere göre Arnavutluk’taki Bulgar azınlığı 60 ile 170 bin kişiden oluşuyor. Günümüzde Draç, Mala Prespa, Golo Bırdo’da Bulgarlar yaşıyor. Elbasan şehrinde ise 12 bin Bulgar yaşıyor. Başkent Tiran’da 4 000 Bulgar, Durıs’ta ise 3000 Bulgar yaşıyor.

Şimdiye kadar Sofya, Chicago, Roma, Madrid, Varna, Burgaz, Viyana, Amsterdam, Bükreş, Plovdiv, Veliko Tırnovo, Bosilegrad, Tsaribrod, Atina, Prag, Kishinev ve Üsküp şehirlerinde Bulgar medyasının uluslararası toplantıları düzenlendi.

 

BNR

Reklamlar