TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

Değerli dostlar,

Teknoloji Geliştirme Bölgelerine AR-GE ve Tasarım Merkezlerine sağlanan destek, teşvik ve muafiyetlerin kapsamının genişletilmesi, süresinin uzatılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve bağlamda iş yapma kolaylığının sağlanması, e-imzanın yeni kimlik kartlarına yüklenebilmesine ve e-mühür uygulamasının yasal zemine kavuşturulması gibi önemli düzenlemeler içeren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Ayrıca Türkiye ile İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının ve eklerinin onaylanması başta olmak üzere, Filistin, Arnavutluk ve EFTA Devletleri ile imzalanan uluslararası sözleşmelere dair kanun teklifleri de kabul edildi.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi inşasının yanı sıra AR- GE binası, atölye ve buralarda yer alacak ekipman ve yazılımlara yönelik Bakanlıkça destek verilebilmesi.
  • Bölgelerde yer alan firmalara, istihdam ettikleri doktora öğrencisi AR-GE personeli için, iki yıl süreyle Bakanlık bütçesine koyulacak ödenekle sınırlı olmak üzere destek verilebilmesi, buna ilaveten stajyerler içinde destek verilebilmesi.
  • Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım, tasarım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştu, bu sürenin 31/12/2028 tarihine kadar uzatılması.
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden teknoloji, teknolojik üretim ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla girişim sermayesi fonlarına destek bütçesi aktarılması, bu fonlardan veya bu fonların yatırım yaptığı fonların yatırımlarından yararlanan şirketlere kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan desteğin kurum kazancında vergi hesaplamasında belli kısıtlar dahilinde indirim konusu yapılması.
  • Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Kapsamında destek ve teşvik unsurlarından yararlananların şartları taşıyıp taşımadığının tespitinin 2 yıl yerine, 3 yılda bir yapılması ve söz konusu kanunda öngörülen destek, teşvik ve muafiyetlerin 31/12/2023’te bitmesi söz konusu iken bu sürenin, 31/12/2028 tarihine kadar uzatılması.
  • Ticari işletmenin tamamı üzerinde rehin kurulmadan, belirli malvarlığı grupları üzerinden de gruplama yoluyla (alacak, stok, hammadde, ekipman gibi) rehin kurulmasına imkân tanınması.
  • E-İmzanın yeni kimlik kartlarına yüklenebilmesine imkan tanınması.
  • Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıların, internet sitesi kimlik doğrulama sertifikası verebilmesi (Site sahibi ile ilişkilendirmeyi sağlayacak elektronik kayıt, SSL Belgesi). (Google tarafından aranan güvenli site belgesinin verilmesi globalsign, verisign gibi yabancı şirketler tarafından verilebilmekte iken madde ile, BTK tarafından yetkilendirilen, denetlenen şirketler tarafından verilebilecektir.)

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss229.pdf

Güncel haber, açıklama ve paylaşımlarımız için sosyal medya hesaplarımıza ve İOS-Android Bülent Turan uygulamamıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Twitter: https://twitter.com/turanbulent

Facebook: https://www.facebook.com/trnblnt

Instagram: https://www.instagram.com/avbturan/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCL6Ha5NGdY36j6O19Do4UzA

Bülent Turan Mobil Uygulama;

İOS: https://apps.apple.com/tr/app/bulent-turan/id1438759180?l=tr

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.kaysajans.bturan

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

Av.Bülent TURAN

Çanakkale Milletvekili

AK Parti Grup Başkanvekili

Reklamlar