Otomobiller için kauçuk ürünler üreten Türk TEKLAS Şirketi Kırcaali’deki fabrikasının üçüncü bölümünün inşaatına başladı, dördüncüsünü de kurmaya hazırlanıyor. Haziran’da başlayan inşaat işlerinin 2014 yılının mayıs ayında bitmesi bekleniyor. Yeni bölümün gelecek yılın sonuna kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. Bulgaristan TEKLAS Şirketinin genişletilmesi dünyada otomobil sektörünün devlerinden gelen siparişlerin hızla yükselmesinden kaynaklandı. teklas

TEKLAS Şirketi Müdürü Metin Deniz, “Sadece gelecek yıl şirketin Bulgaristan’da açtığı şubesinin cirosunun yüzde 50 artması bekleniyor. Geçen yıl cironun 37 milyon euro olduğu açıklandı. Bu durum fabrikanın dördüncü bir bölümünün de açılmasını gerektiriyor” diye açıklık getirdi. Sayın Deniz, artık önde gelen marka otomobillerin soğutma sistemleri için lastik parçalar dışında şirket plastik ve metal parçalar içerecek olan bütün soğutma sistemlerini de üretmeyi planladığını belirtti. Şirket Müdürü, “Bulgaristan Teklas şirketinin müşterileri artık sadece yedek parçalar değil, bütün sistemleri arayacaklar. Bu ise ürünün fiyatını ve şirketin kazancını arttıracak. Böylece eski Başbakan Boyko Borisov tarafından açılışı yapılan fabrikanın ikinci bölümünde artık plastik parçalar üretiliyor. Üçüncü bölümde ise termoform şekillenmeyle plastik parçalar yapılacak. Onlar otomobil devleri Volkswagen Grubu, General Motors, Daimler-Benz, BMW ve Reno fabrikalarının montaj hatları için üretiliyor. Bu ürünler otomobillerin yapımında kullanılıyor ve oto yedek parça ticareti için üretilmiyor” diye paylaştı.

Bulgaristan Teklas şirketi projesi 2005 yılında başladı. O zaman alınan kararla Kırcaali yakınında şirketin ilk binasının inşaatına başlandı. 2006 yılında fabrika hazır ve ertesi yıl Volkswagen Grubu, Volkswagen, Skoda, SEAT, Audi, Porsche marka otomobiller için üretim yapıyor. 2008 yılında General Motors, Chevrolet ve Opel markaları için de siparişler almaya başlıyor. 2010 yılında şirket Mercedes-Benz, BMW, Reno ve Fiat temsilcileri tarafından ziyaret ediliyor. O zaman 2011 yılı için ihaleler kazanıyor. Otomobil sektörünün devleriyle ortaklaşa büyük projeler gerçekleştiriyor. Volkswagen Grubu ile yapılan işbirliği uzun vadelidir. 2010 yılında alınan siparişler ikinci bölüm kurulmasını gerektiriyor. Şimdi inşa edilen üçüncü bölüm 10 000 metrekare alan üzerine kurulacak. 2000 metrekare kauçuk karıştırma atölyesi için ayrılacak, 1000 metrekare üzerine ise yeni bir depo inşa edilecek.

Şirket, işçilerine yönelik özel bir politika izliyor. Sadece bu yıl içinde 170 kişi işe alınmıştır. Yılsonuna kadar işçi personelinin toplam sayısı 500’ü aşacak. Üçüncü bölümün de faaliyete geçmesiyle işçilerin sayısı 700 olacak. İdarede 50 kişi çalışıyor, onların yarısı yabancı diller biliyor.

İşçilere sıcak ve çeşitli yemek ve ücretsiz ulaşım sağlanmaktadır. İşçileri, serbest zamanlarında şirketin stadyumunda spor yapabiliyorlar. İşçi işe 450 leva ile başlıyor. Eğitim gördükten sonra yüzde 20 artırılıyor.

Şirket, en kaliteli eğitimli olanları işe alabilmek için yerel meslek liseleriyle kurduğu ilişkileri sürdürüyor. Elektronik Teknik Lisesi öğrencileri fabrikada staj görüyorlar. Fakat temel eğitim Bulgaristan Teklas şirketinde alınandır.

Türkiye ve Rusya’daki fabrikalar ve Avrupa’daki teknolojik merkezlerinde işçiler profesyonel yeterliliğini yükseltiyorlar.

Metin Deniz, “Bizim işçilerimizin gelirleri bölgedeki orta düzeydeki gelirlerin üzerindedir ve o yüzden bu onları celp ediyor” diye vurguladı. Müdür, üretimde robotların da kullanımına başlandığını belirtti. Metin Deniz, “Amacımız Teklas şirketinin otomotiv endüstrisine soğutma parçaları ve sistemleri sağlama alanında Avrupa’da üçüncü kuruluş olmasıdır” diye vurguladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar