Tarım Gıda ve Orman Bakanı Desislava Taneva, basına yaptığı açıklamada, “Denetime izin vermeyen konukevi sahipleri, konukevlerinin inşa edilmesi için Avrupa Birliği (AB) fonlarından verilen hibe tutarının tamamını iade etmek zorunda kalacaklar” diye açıkladı. Bakan’ın ifadesine göre, teftişler sırasında konukevlerinde çarpıcı ihlaller tespit edilmemiştir.

Taneva,”Daha fazla şüphe ve güvensizlik yaratmamamız için sürecin maksimum derecede kamuya açık olması için elimizden geleni yapacağız. Beş yıllık izleme dönemi sona eren konukevlerinde yaptığımız denetimler bitmek üzeredir. Denetim raporlarını tanıtacağız, ancak ortaya çıkan veriler, risk analizi bazlı denetimlerde tespit edilen hatalardan pek farklı değil” dedi.

Bakan, AB tarafından Kırsal Kesimlerin Kalkınması Programı kapsamında sağlanacak hibe kaynaklarının yüzde 15 oranında düşüreceğini doğruladı. Taneva, mutlak anlamda bunun ülkemize 130-140 milyon daha az kaynak sağlanacağı anlamına geldiğini açıkladı.

Bakan, ”Ülkemizin görüşü programa sağlanan hibe miktarının değiştirilmemesi yönündedir. Diğer üye devletler de bunu istiyor. Çok Yıllı Mali Çerçeve taslağına göre Ortak Tarım Politikası için ayrılan bütçe tutarında azalma var. Bulgaristan için ayrılan kaynaklarda azalma, Kırsal Kesimlerin Kalkınması Programı bütçesinde yüzde 15 oranında azalma şeklindedir. Bu programla bir yandan tarım üreticileri, öte yandan da kırsal kesimlerde yer alan belediyeler destekleniyor. Tarım sektörü çalışanları, kaynak kesintisinin sadece belediyelerin aleyhine olmasını istiyorlar. Bu demektir ki, kırsal kesimlerde yer alan belediyelere Kırsal Kesimlerin Kalkınması Programı kapsamında sağlanan kaynaklar yüzde 15 oranında az olacak” diye belirtti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar