Bulgaristan’da en büyük cami olan Şumnu şehrindeki halk arasında Tombul Camii olarak da bilinen Şerif Halil Paşa Camii’nin restorasyon projesinin bir bölümü tamamlandı.15 yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra caminin iç bölümündeki süslemeler, 1744 yılında inşa edildiği zamandaki ihtişamını geri kazandı. Çok ilginçtir ki, çoğunlukla koyu sarı, kırmızı ve siyah renkte olmak üzere sadece doğal boyalar kullanılmıştır.

Restorasyon projesini uygulayan EUROREST 2002 Şirketi’nde restorasyon uzmanı Borislav Vodeniçarov, ”İhtişam veren dekorasyon figürleri, plastik dekoratif figürleri çok akıllıca bir araya getirilmiştir. Ahşap ile dekore edilmiş ve çok daha geniş bir ürün yelpazesi kullanılmış ve bu süslemenin zarif tarzda bir modelleme olduğunu, çok ince, çok zarif, sadece el yapımı süsleme olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Restore edilen minber ve kürsü de 275 yıl önce eşsiz bir şekilde yapılmıştır.

Vodeniçarov, ”2-3 tür ahşaptan oluşan bir konstrüksiyon üzerine gümüş boya ile ince dekorasyonla birleştirilmiştir” diye izah etti.

Restorasyon çalışmaları başladığında uzmanlar, yıllar içinde kullanılan yağlı boya katmanlarının altında ortaya çıkan mükemmel resimlere hayran kaldılar. Cami binası ağır hasarlıydı. 25 metre yüksek caminin iç bölümlerinde çalışmalar zor yapıldı.

Proje kapsamında eğilmeye başlayan 45 metre uzunluğundaki minare de restore edildi.

Restorasyon uzmanı, ”Uzman tasarımcılar tarafından yapılan uzman incelemesi ve minarenin durumu tespit edildikten sonra yapıyı çağdaş bir şekilde özel malzemelerle güçlendirmek için harekete geçildi. Ondan sonra aşınmış ve detayları eksik olan plastik taşlar da restore edildi. Restorasyon işinde binanın yapımında kullanılmayan malzemelerin kullanılmasına izin verilmez. Genel olarak restorasyonun tamamı, caminin yapımında kullanılan malzeme türlerinin aynısı veya benzerleri ile yapıldı” diye ekledi.

Caminin bahçesinde şadırvanın, medrese binası ve ikinci katında bulunan kütüphanenin de restorasyonu yapılacak. Binanın dış cephesindeki 175 yıl önce usta tarafından yapılan 22 kuş evi de restore edilecektir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar