Şumen “Piskopos Konstantin Preslavski” Üniversitesi’nde bundan yaklaşık 30 yıl önce kurulan “Türk Dili ve Edebiyatı” bölümünde verilen eğitim, öğretim kadrosu ve bilimsel çalışmalar günden güne daha da gelişmektedir.

Bölüm Başkanı doç. dr. Meryem Salim, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğretim yapılan bölümün temelini son yıllarda “İşletmelerde İletişim ile Türk Filolojisi” lisans programının oluşturduğunu belirtti.

Bu ihtisasın özelliği Türkoloji derslerinin yanı sıra iş dünyasında ve turizmde dil ve iletişim alanına yönelik derslerin okutulmasıdır.

Her yıl kariyer gelişim programının uygulandığını belirten bölüm başkanı, bu program çerçevesinde öğrencilerin gerek özel sektörde çalışan işletmeler, tercüme büroları ve turizm şirketlerine, gerekse de devlet daireleri bünyesindeki kütüphaneler ve okumaevlerine ziyaret düzenleyerek doğal iş ortamında dil uygulamaları gerçekleştirme imkanını bulduklarını anlattı.

Lisans programından mezun olan birçok öğrencinin daha sonra eğitimine yüksek lisans programlarında (turizm sektörü ve işletmelerde dil hizmetleri, dil bilimi ile çeviri ve Balkan araştırmaları) devam ettiklerini, ayrıca pedagoji formasyonu edinme imkanına sahip olduklarını da belirten doç. dr. Meryem Salim, son yıllarda Şumen ve bölgede Türk fabrika ve tercüme bürolarının artması ile bölüm mezunlarının iş bulma imkanlarının arttığını vurguladı.

Çoğu öğrenciler için Türkçe’nin ana dili olduğunu söyleyen bölüm başkanı, bununla birlikte uygulanan modern eğitim modelleri sayesinde ana dili Türkçe olmayan öğrencilerle çalışmanın derslerde sıkıntı yaratmadığını öne sürdü.

“Türkçe ve filoloji okumak isteyen herkese kapımız açıktır” diyen bölüm başkanı bu yıl 20 öğrencinin alınacağını ve kampanyanın yaz boyunca devam edeceğini belirtti.

Bütün söyleşiyi ekli ses dosyasından dinleyebilirsiniz.

BNR

Reklamlar