Dünya çapında hazırlanan gıdaların üçte birinin yenmeyip çöpe gittiğini biliyor musunuz? Gıdaların çöpe atılmaktan kurtarılması, bunların ihtiyaç sahipleri arasında paylaştırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu da açlığın ve yetersiz beslenmenin giderilmesine yardımcı olacaktır. İstatistiklere göre, sadece AB’de yaklaşık 43 milyon kişi her iki günün birinde sağlıklı, kaliteli gıda ile beslenemiyor.

Sofya’da 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında gıda atıkları ile ilgili sorunlara adanan ilk festival düzenleniyor. “Don’t waste, taste” inisiyatifinin başında üç genç kadın yer alıyor – Bulgaristan’da düzenlenen üçüncü “Masterchef” yarışmasında birincilik kazanan Bojana Katsarova, Elena Kuzmova ile Radina Baçeva.

Festival, yiyecek israfı sorunlarına, bunun insanlar üzerinde yarattığı sonuçlara, ekonomi ve çevreye dikkat çekmeyi hedefliyor.

Türlü inisiyatifler, başkentte gıda atıklarının azaltılmasına örnekler vererek yemek kültürü ve tüketici bilincini artırmaya çalışacak. Hatta belki bu konuda sürdürülebilir uygulamaların başlangıcına da sebep olabilirler.

“Don’t waste, taste” festivalinin ilki 70’in üstünde mutfak, kültür ve sosyal etkinlik içeriyor. Sofya’da 40’ın üstünde restoran ve mutfak festivale özel menülerle katılıyor, mutfak şefleri ise gıdaların tam kullanımı için bilgi edinmek isteyenlere tarifler ve tavsiyeler sunuyor.

Gelecek çocukların elindedir ve bu yüzden Kasım ayının sonunda festival kapsamında onlar için özel etkinlikler düzenlenecek. Gıda atıkları ile ilgili bu ciddi konu çocuklara oyunlar ve enteresan sunumlar halinde aktarılacak.

Elena Kuzmova anlatıyor: “Gıda atıkları ile ilgili iyi örnekleri göstermenin çok iyi olacağını düşündük. İnsanlar kötü demek istemiyoruz. Bu düşünceyi paylaşan mümkün olduğunca daha fazla organizasyon ve mutfağın uyguladıkları iyi örnekleri tanıtmalarını umuyoruz. Bulgaristan, bu sorun konusunda artık olgun, bu sorun hakkında konuşulmalı ve insanların çözüm teklif etmeleri gerekiyor. AB, 2030 yılına kadar atıkların yüzde 30 ile azaltılması gerektiğini söylüyor. Bu ise istesek de istemesek de çok yakında Bulgaristan’ın düzenlemelere uyması gerekeceği anlamına geliyor. Atıksız yiyecek tüketmekten söz ederken, bu festivalde gıda olarak çöp sunulacağı anlamına gelmiyor. Daha ziyade gıda ürünlerini mümkün olduğunca faydalı kullanmayı öğreneceğiz – örneğin, havuç ve kereviz yapraklarının atılmayıp başka bir yemek yapmak için kullanılması gibi. Festivale katılan restoranlardan birisi ziyaretçilere patates kabuklarından hazırlanmış dondurma sunacak. Buna benzer daha çok örnekler vereceğiz. Bu konunun mümkün olduğunca fazla insana ulaşmasını istiyorum.”

 

BNR

Reklamlar