Beslenme ile ilgili mit ve gerçekler nelerdir? Genlerin oyunu ve nasıl daha yavaş yaşlanalım? Yapay zeka önünde ne gibi meydan okumalar var? Fizikle müziğin ortak yanları hangileridir? Bu ve diğer ilginç bilimsel soruların cevabını 10. Sofya bilim festivali vermeye çalışacak ( Sofia Tech Park 26-27 Eylül).

‘Birbirinden uzak ama birbirine daha yakın’ motosu altında bu yıl Covid-19’a rağmen dünyamızın mucizelerini tanıtmak üzere Bulgar ve yabancı bilim işçileri bir araya geliyorlar. Ziyaretçiler, daha az tüketmekle gezegenimizi nasıl koruyabileceğiz,tıbbın geleceği nasıl, biyolojik riskler nedir ve bunlara nasıl hazırlanabiliriz sorularına cevap bulacaklar.

Uzay’daki büyük kataklizmalar, volkanlar ve donmuş Aylar, iki gezegende yaşayan yaratıklara dönüşmemiz mümkün mü temalarına açıklık getirilecek. Rosalind Franklin, Ray Bradbury, Ayzik Azimov’un 100. doğum yıldönümleri, Püton gezegeninin 90. keşfediliş yılı, Hubble teleskobunun uzaya fırlatılışının 30. yıldönümü olmak üzere önemli yıldönümleri de kaydedilecek. 2011’de British Council ve ‘Forum Demokrit’ derneğince meydana getirilen Sofya bilim festivali Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın himayesi altında. Daha ilk çalışmalarıyla festival büyük sayıda fan kazanıp bilim ile kültür arasındaki sınırların silindiği bir mekana dönüştü.

BNR

Reklamlar