Sofya Mart ayında sinemanın dünya başkentlerinden biri haline dönüşecek. 22. Sofya Film Festivali 7 Mart’ta başlayacak ve çok iddialı filmlere ev sahipliği yapacak. Bu yıl, Bulgar sineması da güçlü bir startla başladı.

Sofya Film Fest Müdürü Stefan Kitanov Bulgar filmelerinin uluslararası piyasada yer edinmesini “Bulgaristan açısından olağanüstü bir takdir” olarak nitelendirdi. İvan Niçev’in “İvan ve Aleksandra” filmindeki başarısından 29 yıl sonra ilk defa Berlinale Festivalinin ana programında bir Bulgar filmi yer aldı. “Aga” adlı filmin yönetmeni Milko Lazarov, senaryo ise Simeon Ventsislavov’a ait. “Aga” filmi bu seçkin festivalin kapanışını yapacak.

Sofya Film Fest 7 Mart’ta “Aga” filmiyle açılacak. Eserde sıra dışı bir hikaye anlatılıyor. Olay uzakta, Kuzey kutuplarda geçiyor ve iki ana kahraman Sedna ve Nanuk eskimo bir aile. Sedna’nın ölümünden sonra Nanuk yıllar önce evlerini terk eden kızları Aga’yı aramak için uzun yola çıkıyor.

Yönetmen Milko Lazarov “Modern ve hızla gelişen dünyanın küçük toplulukların nasıl etkilediğini her zaman merak etmişimdir. Modern insan için düşünülemez olan ortamlarda yaşayan, hayatı tevazu ve alçakgönüllü kabul eden ve ilişkileri nezaketle korumuş olan insanlara hayranlık duymuşumdur” diyor.

Sofya Film Fest 2018 ana konusu Sofya’nın Avrupa Spor Başkenti seçilmesiyle bağlantılı ve sanatla spor iç içe yaşatılacak.

Toplu spor, sporun günlük yaşamdaki önemi, insan hayatında öncelikli bir alan olarak sporun yeri incelenecek. Bu özel odak festivalin film programlarında da özel seçilmiş spor konulu yapıtlarla yerini bulacak.

Festival Müdürü Stefan Kitanov bir başka önemli programı da tanıttı – Sofia Meating. 15. kez düzenlenen bu etkinlik yapımcı, yönetmen, distribütör ve gazetecileri bir araya getiriyor. Sofia Meating yıllar içinde birçok Bulgar ve yabancı filmi finanse etti, Sofya Film Festivalinde ve dünya ekranlarında başarılı temsil edilen filmlerin yapımına ön ayak oldu.

Stefan Kitanov projeyle ilgili bilgi sundu: “Sofya Film Fest İcra Müdürü Mira Staleva ve ekibinin yardımıyla Sofya’ya Avrupa film endüstrisinden 150 temsilci geldi. Sofia Meating programında en yeni Bulgar filmlerini de gösterime koyuyoruz, hazır olanlara da olmayanlara da burada yer veriyoruz. Burada tanıtılan hangi ve kaç Bulgar yapıtının daha sonra dünya ekranlarına taşındığı anlaşılıyor. Bulgar sinemasından filmlerin %98’i gösterim yollarına buradan başlamıştır.” 

Macaristan’ın dünyaca ünlü yönetmeni İldiko Enedi “Sofya- sinema şehri” başlıklı büyük ödülde jüri başkanlığını yapacak.

Yarışma programına giren filmlerden bazıları yönetmen İliyan Metev’in Bulgar- Alman yapımı „3/4“ (2017)ve Rodoplar’da büyüyen yönetmen Ruziye Hasanova’nın imzasını taşıyan Bulgar- Polonya yapımı „Radiogram”, 2017. Ruziye Hasanova bu filmi “müziğin gücü ve özgürlüğün” filmi olarak tanımladı.

Aşmanya-İzlanda-ABD- Meksika yapımı „Adam”, 2018, Türk yönetmen Banu Sıvacı’nın “Güvercin”, 2018 , Gürcistan’dan Zaza Halvaşi’nin „Namme”, 2017 ve Polonya yapımı „Silent Night (Cicha noc, 2017) programda yer alacak.

“Günümüzde sinema- büyük ustalar” adlı festival bölümünde izleyiciler dünya sinemasından önemli isimleri görebilecek. Film Festivalinde Fatih Akın’ın In The Fade filmi, Rus usta yönetmen Andrey Zvyagintsev’in “Nelubov” ve Shean Baiker’in The Florida Project filmi gösterilecek.

 

Çeviri:Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar