En hızlı gelişen sanat alanı olan dijital sanatlarda, yeni sanatsal uygulamalar ve en göze çarpan başarılar nelerdir? Bu sorunun cevabını Ulusal Sanat Akademisi ve Da Lab Vakfı tarafından Sofya’da düzenlenen, kuratörleri Venelin Şurelov ve Galina Dimitrova-Dimova olan, Sekizinci Ulusalararası Dijital Sanat Festivali DA FEST programının etkinlikleri sayesinde 30 Ekim tarihine kadar öğreneceğiz.

Festivalin, Ulusal Sanat Akademisi’nin “Dijital Sanatlar” Yüksek Lisans programının bir girişimi olarak 2009 yılında başladığını hatırlatan Doç. Dr. Venelin Şurelov devamında şunları söyledi:

Venelin Şurelov

Venelin Şurelov

“Festivalin, Akademi’nin dijital sanatlar atölyesinde gerçekleşen süreçlerin doğal bir devamı olduğuna karar verdik. Bizim, sanatçılar olarak içeriğe ihtiyacımız var, çevreye ihtiyacımız var. Bir topluluğun oluşması için dünya eserleri ve dünya sanatçılarının olduğu bir ortam yaratılmalı. 2009 yılından bu yana yaptığımız şey bu aslında – çağdaş sanatı sarsan ve canlandıran bazı küresel süreçleri eş zamanlı kılmaya, birçok güncel konu, teknik ve uygulama kazandırmaya çalışıyoruz. Bu dünya haritası üzerinde bizler de varız” dedi

DA Fest ilk üç yıldan sonra bienal haline getirildi ve şu ana kadar dünyanın her bir noktasından 400’den fazla sanatçı katıldı. Ulusal Sanat Akademisi’nde öğretim görevlisi ve Bulgaristan’da en iyi set tasarımcılarından biri olan Şurelov “Festivalden geçen birçok uluslararası sanatçı, Sofya’yı sanatsal ruh olarak 15-20 yıl önceki Berlin’e benzetiyor. Şehrin canlandığını, yeni fikirlerin, insanların ve uygulamaların olduğunu fark ediyorlar” dedi.

Bu yıl da etkinliğin, uluslararası sanat sahnesinden 30’un üzerinde, önde gelen sanatçıyı, genç yetenekleri ve Ulusal Sanat Akademisi’nden öğrencileri bir araya getirmesi bekleniyor. Festival’de sergiler, görsel-işitsel, tiyatro ve dans gösterileri, video art projeksiyonlar, sanal gerçeklik, İnternet üzerinden yayın, üç boyutlu haritalama, robotik ve üretken sistemler, konferanslar ve sunumlar, sanat atölyesi çalışmaları ve konserler olması planlanıyor. Venelin Şurelov, „ Dijital sanatlar bir geçiş sürecinde, yani estetiğin görsel bir olaydan çok sosyal olay olarak görüldüğü ve bizi daha inandırıcı kılan süreçleri sunmakta. Çünkü hayatta salgın da var, lockdown da var, sorunlar da var” dedi. Teknolojiler günlük hayatımızın büyük bir kısmında yer aldığından dolayı, sanatçılar insanlarla iletişimi daha güncel ve yeterli hale getirmek için bu yolu seçiyor.

DA Fest programında yer alan etkinlikler bu yıl başkentin farklı noktalarına “saçıldı”. Festival’in açılışı yine Ulusal Sanat Akademisi’nin “Akademiya” Galerisi’nde büyük bir sergi ile, her şeyin başladığı yerde yapılacak.

Reklamlar