Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkanı Hans van Baalen, Bulgaristan Meclisinde Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, “Sayın Başbakan Borisov, koalisyon ortağınızın Kırım’ın yasadışı ilhakını desteklemesi durumunda sorumluluk almanız gerekiyor” diye Başbakan Boyko Borisov’a seslendi.

Bugün ve yarın Sofya’da gerçekleştirilecek ALDE Konseyine katılmak üzere Bulgaristan’a gelen Hans van Baalen, ALDE’nin bir parçası olan HÖH partisinin Genel Başkanı Mustafa Karadayı ile görüştü.

Baalen,” Hepimiz Rusya ile iyi bir ilişki kurmak istiyoruz ve bu sorun değil. Ama hepimiz uluslararası hukuka uymalıyız” dedi. Ataka partisinin Bulgaristan açısından olumlu bir rol oynamadığının altını çizen Baalen,”Sizden rica ediyorum Sayın Borisov, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığından sonra bu partiyi iktidardan uzaklaştırın” diye seslendi.

Bu sözlerin ardından Ataka partisinin televizyonunda çalışan bir muhabir, neredeyse mikrofondan bağırarak, Baalen’e şöyle seslendi:”Siz hangi sıfatla Bulgaristan siyasetine ve Ataka partisinin siyasetine karışıyorsunuz? Ataka, liberal bir parti değil”.

Bu sözlerin karşısında ALDE Başkanı, muhabire terbiyeli davranması çağrısında bulundu. Baalen,”Bu, bir Avrupalıya yakışan tutum değildir” dedi.

HÖH Başkanı Mustafa Karadayı, Baalen ve Avrupa liberalleri ile yaptığı görüşmede Bulgaristan’ın Avrupa-Atlantik yönelimi konusunda ciddi endişe duyulduğunun dile getirildiğini açıkladı. Karadayı,”GERB partisi, kamuoyuna ve NATO ve AB ortaklarımıza hükümet ortaklarının tutumu hakkında açıklama yapmak zorundadır. Önemli jeopolitik ve jeostratejik konularda, özellikle ülkenin yönetiminin bir parçası olunduğunda kişisel bir fikre sahip olunmaz” diye yorum yaptı.

HÖH Başkanı, Ataka partisi iktidardan uzaklaştırılmazsa, iki yıl önce Reformcu Blok koalisyonunda olduğu gibi iktidardaki koalisyonun bir kısmının şizofrendik davranışlar sergileyeceğini söyledi. Karadayı ayrıca, Tsvetanov’un birisinin ülkenin Avrupa-Atlantik yönünü denetlediğini düşünmesi halinde GERB’in koalisyon ortaklarına bakması gerektiğini söyledi. HÖH Başkanı, “Sayın Tsvetanov’un iddiaları doğru çıkıyor galiba” dedi.

Baalen ayrıca, tüm kriterleri karşıladığı için Bulgaristan’ın Schengen Bölgesi ve Avro Bölgesi’ne dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Baalen,”Schengen’e katılımın, bir yıldan az bir sürede gerçekleşeceğini düşünüyorum. Bunun AB Parlamentosu Milletvekilliği seçimlerinden önce olacağını düşünüyorum, çünkü tüm kriterleri karşılıyorsunuz” dedi ve Bulgaristan’ın iki yıl içinde Avro Bölgesine katılması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi.

ALDE Başkanı ayrıca, Bulgaristan’ın Batı Balkan ülkelerinin AB’ye katılması yönündeki pozisyonundan dolayı da destek gördüğünü ifade etti. Baalen,”Hiç şüphesiz, Batı Balkan ülkeleri Avrupa’nın bir parçasıdır” diye ekledi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar