Raziye ÇAKIR
Bulgar Basınından Tercüme
22 Nisan 2021

Bulgar basını bir yandan seçim, meclis, hükümet derken, öte yandan Dubay’da Rus dayağı yiyen Delyan Peevski’nin kırık kemiklerini İsviçre doktorları saymadı, yaralarını pansuman etmediler.

Malını mülkünü, çaldığını dolandırdığını satan ve Dubay’a sığınan Peevski’yi yakalayan Rus Banka Korumaları (spets naz) eski dost, Bulgar’dır, kalın enseli bir soygun ustasıdır, hainlikler başı Ahmet Doğan’ın dostudur falan filan demeden Delyan Peevski’yi eşek sudan gelene denene kadar dövüp ezmiş vurdukça vurmuşlar. Dubay doktorları “biz bu kadar kırığı toplayamayız” deyince, özel ambulans uçağa bindirilen Peevski İsviçre’ye götürülmüş ve ama hastane almamış.

Olayın köklerinde yine, 2014 yılında,  7 milyar 200 milyon leva ile soyulan Bulgar Ticaret ve Kooperatif Bankasında (BTK) senetleri olan Moskova Dış Ticaret Bankası (Vneştorgbank) paralarının 7 yıl önce buharlaşması var. O zaman bankayı soyanların başında ise Peevski vardı.

Olayı ilk “Fakti. bg” yazdı:

Gizli rapor: Doğan, Peevski, Borisov, “Bulgartabak” Holding, kaçakçılık, terörizmi finanse etmek. İş adamı, HÖH-DPS partisi eski milletvekili Delyan Peevski Dubay’da dövüldü.  Olay Dubay’da oldu. Sopacılar aralarında Rusça konuşuyorlardı. İlk haber Bulgar polisinden “Frog nüz” ajansına sızdı. Haber, Bulgar iş çevreleri bakanlığı tarafından doğrulandı. Makamlar Peevski’nin 10 gün önce dövüldüğünü bildirdi.

İstifa eden başbakan B. Borisov’un çok yakın dostu olan ve Bulgar oligarşi kodamanlarından biri sayılan, eski “MULTİGRUP” yöneticisi  Peevski, Dubay’da kafası ve kemikleri kırılınca bir özel uçakla İsviçre’ye götürülmüş. Ne ki orda bir özel hastanede tedavi görmek istemiş. Yaralar ve kırıkların büyük sayıda olduğu ve bazıların çok ağır olduğu hastaneden kabul edilmediği, çünkü büyük sayıda özel koruma istediği bildirildi.

Dubay hastanesinde, Peevski ile birlikte, Bulgaristan’dan götürdüğü özel korumalar da yatmış, çünkü Ruslar kalabalıkmış ve hepsini yere sermişler. Dubay’dan bildirildiği üzere, Rusya özel kuvvetleri, Peevski’ye askeri istihbaratın hazırladığı bir operasyon planına göre saldırmışlar ve saldırıya özel askeri birliklerden seçilmiş sopacılar katılmıştır. Bildirildiğine göre, bu gibi Rus özel hesap kesme güçleri ancak çok büyük miktarda alacaklı durum belirince işe koşuluyorlarmış.

Öte yandan, basına düştüğü üzere, bir özel koruma şirketi kurmak için Katar makamlarından izin isteyen Peevski, 60 koruma elemanının da adını vermiş. Peevski iş gördüğü adamların korumasını bu güçlerle güvence altına almayı planlamıştır. Ayrıca, şirketlerinin ne iş yaptığı, kimlerle çalıştığı ve kazancını nereye aktardığı gibi konularda Dubay polisi artık Peevski devletini açmış olduğundan, o Katar’da kendini daha rahat hissedeceğini düşündüğünden hazırlıklarına başlamıştı. Sözü edilen gizli raporda, BULGARTABAC sigaralarından elde edilen kazançtan, Bulgaristan ve Dubay’da olduğu gibi, Karadeniz ve Akdeniz’deki stratejik limanlarda ve Yakın Doğu kaçakçılığında merkezleri ve kolları olduğuna işaret ediliyor.

Başta “Vneştorg” Rus ticaret bankası olmak üzere, D. Peevski’nin bazı Rus şirketleriyle görülmemiş hesapları olduğun biliniyordu. “Vneştorg” bankasının çökertilen Bulgar Ticaret ve Kooperatif Bankası – KTB – bankta hisseleri olduğu biliniyor. Ardından iş adamı Spas Rusev ‘ten “Vivakom”  tele komünikasyon şirketini satın aldı ve ardından 1 milyar 300 milyon Avroya sattı. Bu arada, Rusya Başkanı Putin konu ettiği ve Peevski şirketlerinin ana üstlenici olduğu “Güney Akım” durdurulan gaz boru hattında kaybolan 800 milyon Avro konuşulmaya devam ediyor.

Son aylarda Peevski Sofya’da otel “Berlin”, bazı gazete ve TV-programlarını, Bulgaristan’daki  “Lafka” adlı dükkân zincirini sattı. Dostlarının bildirdiğine göre, ortağı olduğu şirketlerin denetiminden kaçmak,  Ticaret ve Kooperatif Bankası KTB soruşturmasından uzak kalmak ve Bulgar Biznes Bankasından aldığı büyük kredileri ödememek, kamu ihalelerinde çevirdiği dalaverelerin hesabını vermemek için Peevski uzun bir süre için Bulgaristan’ı terk etmeye kararlıdır.

Peevski, önce “Magnitski” kanununa göre olmak üzere, şimdi de RİKO yasasına göre, Birleşik Amerika’da da soruşturuluyor. Yakında RİKO yasasına göre soruşturma sonuçlarının açıklanacağı bildirildi.

Bulgaristan’da Peevski modelinin adı “KİM?” (KOY?) dur. Bu kişi son olaylardan olağanüstü korkmuş olacak ki Peevski Birleşik Amerika savcılığına “aman yakamı bırakın soruşturmada size yardım edeyim” demiş, Bulgar devlet yönetim kadrolarının ve iri rüşvet ve kaçakçılık işlerini bilgi vererek açıklayacakmış. Ayrıca da Amerikan polisinden “beni korunan tanık yapın” ricasında bulunmuş, anlaşılan işleri iyice karıştırmış.

Konunun devamı:

İsviçre’de özel koruma işini çözemeyen ve özel hastanesinden koltuk değnekli çıkan Peevski, iki gün önce Sofya Uçak Limanı’na inmiş ve hemen HÖH-DPS Başkanı Ahmet Doğan’a telefon etmiş ve “yeni hükümetin kaçakçılık ve yolsuzluktan dolayı üstüme gelmesine, işlerimi denetlemesine izin verme rica ederim!” demiş.

Şu an hangi Sofya hastanesinde yattığı bilinmiyor. Onun yakınında olan kaynaklar, Pazarcık ili Slavovitsa köyündeki özel tedavi merkezinde bulunduğunu söylüyor. Bu köye gerekli tıp araçları götürüldüğü de son haberler arasındadır.

Doğan’a bu köyden ikinci defa telefon açarak, B. Borisov’un istifasından sonra “oluşan yeni durumda hayatı için tehlike olup olmadığını” öğrenmeye çalışmıştır.

Peevski en fazla “BULGARTABAK” dalaveresinin denetlenmesinden, KTB bankasından çalınan 7.2 milyar leva konusunun yeniden açılmasından endişelidir.

“Forg nüz” kaynaklı haberlerde, “Vivacom” ve “Nova TV” gibi satışlardan paraların sorgulanması gündem oluşturuyor. Bu arada Sofya’da dallanan “Sekiz Cüce” adlı olayı açıklayıp yazan gazeteci İliya Zlatanov ünlü oldu. İyi çalışan sanayi tesisi sahipleri tutuklanıp zorla “fabrikamı sattım” belgesi imzalamaya zorlanmıştır. Peevski’nin alış verişlerinin hiç birinin gerçek olmadığı, paranın ancak bir cepten öteki cebe aktığı ve bu işlerin ardında, Peevski’nin paralarını işleten uluslararası dolandırıcı Zeno Aloys Maeir olduğu da artık biliniyor. Herkes Peevski’nin “Bulgartabac” ve KTB bankasından çaldığı ve İvan Kostov hükümetinden (1997-2001) aldığı paraları işletiyor.

Türklerin partisi olan HÖH-DPS eski milletvekili olan D. Peevski, yıllardan beri kontrol altında bulundurduğu Başsavcılıkla da ipleri koparmış ve Başbakan Borisov dönemini aramaya başlamış.

Aynı zamanda Kremline yakın olan, Rusya iş çevrelerini de arayarak, “Dubay’da “ihbarınızı” aldım, “görüşerek anlaşma yoluna razıyım” demiş.

Amerika’daki dolandırıcılarını RİKO ve Magnitski kanunlarına göre soruşturanlar, para aklama, terör örgütlerine para sızdırma, rüşvetçilik ve insan haklarının çiğnenmesini finanse ettiğini artık açıklamaya başladılar. Başbakan Borisov’un en yakın dostunun başı nereden baksa belada.

Artık açıkça görülebildiğine göre, son 10 yılda Bulgaristan’da Borisov, Peevski, Doğan ve başsavcılardan Tsatsarov ve Geşev’in ülkede oligarşi, politik, mafya yönetimi uygulanmasında en önemli simalar olduğunu, büyük sayıda vatandaşın hayatını kararttıklarını, halkımızı sefalet çöplüğüne ittiklerini bilmeyen kalmadı. Onlarla Rusların değil, Bulgar halkının hesaplaşması zamanı geldi.

Paylaşınız.

Reklamlar