Bursa’da İnegöl Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Petla Şenliği’nin 4’üncüsü gerçekleştirildi. rumelililer-4-petla-senligi-bursa

 Geleneksel Petla Şenliği’ne, CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcıları Yusuf Şen ve Turgay Yel, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ve Yönetim Kurulu üyeleri, CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe ve Yönetim Kurulu üyeleri, MHP İlçe Başkanı Fahri İnkaya ve Yönetim Kurulu üyeleri, SP İlçe Başkanı Ertan Süçtü ve Yönetim Kurulu üyeleri, DP İlçe Başkanı Selim Sani ve Yönetim Kurulu üyeleri, İl Genel Meclisi Başkan Vekili Murat Gültekin, Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, bazı dernek başkanları, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İnegöl Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Salim Kaplan, şenliğe katılan herkese teşekkür ederek, “Belediyemizin düzenlemiş olduğu 26. Uluslararası Kültür Sanat Festivali sebebiyle Kosova ve Makedonya’dan ilçemize gelen ekiplerle beraber güzel bir şenlik düzenliyoruz. Geçen yıl da aynı şekilde düzenlemiştik. Bu yıl da onlarla birlikte Petla Şenliğimizi gerçekleştiriyoruz. Ben bu şenliği düzenlememizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “İnegöl’ümüz yine şenlendi. 8 ayrı ülkeden misafirlerimiz var. Benim isteğimle Kosova’dan Birlik Derneği’ni de çağırdık. Onlar da Anadolu’nun hemen hemen bütün oyunlarını oynuyorlar. Orada kendilerini festivalde izlemiştim. İnşallah hem burada hem Açık Hava Gösteri Merkezi’nde, hem de İnegöl’ün farklı alanlarında oyunlarını İnegöllü dostlarımızla paylaşacaklar” diye konuştu. Bu festivalin birlik beraberlik festivali olduğunu ifade eden Aktaş, “İnegöl, Kafkaslar’dan, Rumeli’den, Balkanlar’dan, Bosna’dan göçüp gelen insanların oluşturduğu bir şehir. Bizim oralarda kardeş şehirlerimiz var. Kardeşlerimizi burada misafir ediyoruz. Bir festival icra ederken, o topraklara birlik beraberlik içerisinde sahip çıktığımızı gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Yurtdışında gerçekleştirilen iftarlardan dolayı eleştirildiğini belirten Alinur Aktaş, “Bazı siyasiler bundan rahatsız olmuşlar. Diyorlar ki; ‘Belediye Başkanı icraatlarını anlatıyor’. Ben icraat falan anlatmıyorum, bu iftarları da İnegöl Belediyesi yapmıyor zaten. İş adamlarımız yapıyor. Biz İnegöl Belediyesi olarak sadece organizasyon yapıyoruz, destek veriyoruz, katkı veriyoruz. Ama yaşadığım duyguları İnegöl’de herkesin yaşamasını yürekten arzu ediyorum. 4 senedir Mitroviça’da iftar çadırı açıyoruz biz. 750 kişi her gün iftar yapıyor. Değerli Belediye Başkanımız bize iftar çadırları sayesinde oruç tutan kişi sayısının arttığını söyledi. Onlara saklı kalmış bir özelliklerini hatırlattığımızı ifade ettiler. Dolayısı ile oradaki kardeşlerimiz bu duygu ile Ramazan’larını daha iyi geçirdiler” dedi. İşadamı Zeki Konukoğlu ile 2 sene önce yurt dışına gittiklerini ifade eden Başkan Aktaş, “Burada bir şeyler yapalım dedim. Belediye Başkanımıza sorduk ne istediklerini. Cenazelerini balkonlarda, banyolarda yıkadıklarını, camilerinizde böyle bir müştemilatın olmadığını ve kendilerine bir cenaze hizmetleri binası yapmamızı istediler. Zeki bey kırmadı bizi ve orada bir cenaze hizmetleri binası yaptık, bir cami yaptık ve şimdi görevlisi de var oranın. İnsanlar şimdi bizlere hayır duası okuyorlar. İnegöl Belediyesi bu işe bir lira para harcamadı. Ben sadece aracılık ettim. Aynı şeyi bu sene Bosna’da yaptık. Erzak da dağıttık. Burada Kosova, Makedonya göçmenleri var, İnegöl’de Gürcistan Acara göçmenleri var, İnegöl’de Bosna göçmenleri var, İnegöl’de Bulgaristan göçmenleri var. Allah’a şükredelim biz onlara göre çok iyi durumdayız. Her şeyimiz çok daha iyi. Ama takdir edersiniz ki, bu güzelliğin kadrini kıymetini bilmek gerektiği gibi, oralara da sahip çıkmamız gerekiyor. Derneğimiz, belediyemiz aracılığı ile oralara destek verip, onlarla beraber olmamız gerekiyor. Örf adet ve anelemizi yaşatabilmek adına onlarla beraber etkinlikler yapmamız gerekiyor. Dolayısı ile yine bir Kültür Sanat Festivalini, bir Petla Şenliğini hep birlikte icra ediyoruz” diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli de, “Türkiye’nin uygarlığıyla buluşturan, Türkiye’ye değer katan çok değerli Rumeliler hepinizi sevgiyle saygılar sunuyorum. Bu kattığınız değerler Türkiye’de başta katma değere de dönüşüyor, ticaretimize, ihracatımıza çok önemli katlılar sunmaya devam ediyorsunuz. Türkiye halkına çalışmayı, disiplini, eğitimi tekrar tekrar hatırlatıyorsunuz. Bu anlamda kattığınız değerler kültürel değerlerle, ülkemize insanlığı, değerleri, kültür üzerinden siyaset yapmayı tekrar tekrar bize hatırlatıyor” dedi. Kaleli, “Çok değerli yurttaşlar hepinizin bugün içinde bulunduğu durum aslında hepinizin birbirinizi daha fazla sevmesi, daha fazla bağlanması, barışmayı arttırmamızı gerektiren ama hangi nedenle olursa olsun ölümü, öldürmeyi, birbirimizi yok etmeyi hiçbir zaman kendimize düstur edinmememiz gerektiğini bilmemiz gereken bir zamanda yaşıyoruz. Her ne için olursa olsun Allah’ın bahşettiği insanı, doğayı her zaman yaşatmak, insanoğlunun en önemli görevi olmalıdır. Allah’ın bizden beklediği, birbirimizi öldürerek, değerleri bir diğerine zorla dayatmak değildir. Değerler dayatılarak, özgürlüğü sağlayamayız. Değerleri dayatarak demokrasiyi de sağlayamayız. Ne istediğimize doğru karar vermeliyiz. Özgürlükçü demokrasi isteyen hiç kimse birbirini öldürerek, demokrasiye kavuşamayacağımızı, demokrasiyi işimize geldiğinde kullanamayacağımızı anlamıştır, öğrenmiştir. Umuyorum hepimiz bugün dünyada olan hadiselerden doğru dersler alırız, doğru paylar çıkarırız. İnsan ve insanlığı hatırlayarak, insan olduğumuzu unutmadan, insanlığın değerini unutmadan birbirimize sahip çıkarız. İşte bu da demokrasiyi, özgürlükçü demokrasiyi, hak ve özgürlükleri, birbirimizi gerçek anlamda anlayarak, teslim etmemizden geçiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen 26. Uluslararası Kültür Sanat Festivali’ne katılmak için İnegöl’e gelen Kosova Prizen Halk Dansları, Kosova Birlik Halk Dansları ile Makedonya Cumhuriyeti Halk Dansları ekipleri, yörelerinin halk oyunlarından örnekler sundu. Şenlik, Petla ikramının ardından yöresel sanatçı Rumelili Semih’in söylediği şarkı ve türkülerle devam etti.

 

İHA

Reklamlar