Rada Yakova’ya göre bir ressamın başarısı satmış olduğu tablolarla değil, sanatta kişisel çizgisini ne kadar geliştirmiş olmasına bağlı bir ölçü. Rada uzun zamandan beri yurtdışında yaşayan ve sanatını orada icra eden bir Bulgar ressam. Prag, Amsterdam, Lahey, New York, Viyana ve Londra’dan sonra sanatçı Sofya’da da “Prelüd” başlığıyla bir sergi açtı.

“Sofya Evi” adlı sanat galerisinde ressamın çağdaş kadını konu aldığı, yağlı boya ve sulu boya karma tekniğiyle çizdiği eserler izleyiciyle buluştu. Rada Yakova’nın 2017- 2019 döneminde çizdiği tablolar, kadının modern toplumdaki yerine sanatsal bir bakış ifade ediyor. Yakova Sofya’da Sanat Meslek Lisesini bitirdi, ardından Viyana’da Güzel Sanatlar Üniversitesinde resim bölümünde okudu. Yedi yıldan beri kariyerine Hollanda’da devam eden sanatçı, Bulgaristan’da şimdiye kadar sergi açmasının zor olduğunu itiraf etti. Bu isteksizlikten dolayı değil, nedeni çok basit- tablolarının ebatı büyük olduğu için onların taşımasında teknik zorluklar çıktı. Ben resimlerimi çizerken, bir profesörümün sözlerini hep anıyorum. “Gerçek ressam büyük fırçayla çizer” derdi:

“Ben de bu fikirdeyim- fırçayı cesaretli ve emin şekilde tabloda oynatmak gerekir. İlk atölyemi 70 metre kareydi. Bu büyük yerde ne yapacağımı şaşırdım önce. Büyük tablolar çizmeye başladım. Fakat onların taşıması çok zor. Satılması da çok zor, fakat bu benim tutkum oldu. Son zamanlarda tablolardan bile çıkmaya başladım. Başka çeşit görsel medyalar kullanıyorum artık. Tablo dışında video kuruyorum, resimlerimle sanatsal deney ve doğaçlamalara giriyorum. Benim ana konum- kadın.


Resimleri kadın gözüyle çiziyorum, kadınlara duyguları aktarıyorum, onları izleyenlere sunuyorum. Benim gözümde kadın bir annedir, bir eştir, ev hanımıdır, çalışan kadındır. Sosyal hayatta aldığımız bütün rolleri tablolarımda aktarırken, onları her zaman “güçlü kadın” olgusuna taşıyorum. Tablolarımın bütünlüğü içinde her zaman izleyicilerin de kendi görüş ve yaşantısından noktalar katacak bir yer bırakıyorum. Umarım bunu başarmışımdır”.

Rada Yakova Lahey’de Kraliyet Resim Galerisinde çalışıyor. Orada İngilizce konuşan yabancılar için kültürel etkinlikler düzenliyor. Ayrıca çocuklara özel sanat atölyelerinde çalışmalar yapıyor.

“Atölyemde resim çizmeye devam ediyorum. Hollanda’da sistem buna elverişli. Eski okul binalarını ressamlara tahsis ediliyor ve sanatçının orada hayal gücüne kanat verecek alanlar sunuluyor. Bulgaristan’daki ziyaretim çok dolu, dolu geçti. Burgas’ta bir çalıştaya katıldım, birçok sanatçıyla tanıştım. Her zaman ressamların geniş yürekli ve zengin hayal gücüne sahip olmalarını istedim. Gördüklerim beni çok mutlu etti. Bulgar ressamlarının dünya düzeyinde bir kalitede olduğunu söyleyebilirim”.

 

BNR

Reklamlar