Razgrad Belediyesi, Pançooğlu Köprüsü olarak bilinen Razgrad’daki ilk betonarme köprünün yapımının 90. yıldönümünde “Köprüde Görüşelim” töreni düzenledi.

Belediye, Razgrad sakinlerini.gençleri. her yaştan aşık olanları davet etti köprüye. Buketler, çiçekler le gelen vatandaşlar ellerindeki çiçekleri törenin sonunda sağlık ve bereket dilekleriyle köprüden suya attılar. Belediye Başkanı Denço Boyaciev “Geleneğe uyarak şifalı otlar ile gelin, suya atılan şifalı otlar tüm hastalıkları, talihsizlikleri umarız uzaklara götürür, siler” dedi. Yıllarca, tüm Razgrad sakinleri için, bu köprü şehrin en eski iki mahallesini birbirine bağlayan özel bir yerdir. Birkaç kuşak hep burada randevu düzenledi. Son yıllarda, gençler buraya asma kilit koymaya başladı, aşık çiftler için özel bir işaret olarak.İşte bu yeni bir gelenek de kabul buldu.

Köprü inşaatına dair devlet protokolü 27 Mayıs 1930 tarihini taşıyor.

XX.yy'ın 60'lı yıllarında köprü görünümü.XX.yy’ın 60’lı yıllarında köprü görünümü.

Razgrad Bölgesel Tarih Müzesi müdürü Tanya Todorova anlatıyor: “Beli Lom nehri üzerinde betonarme bir köprü inşa etme girişimi Belediye Başkanı Kınyu Kambosev / 1932-1929 / yönetimi zamanında doğar. Ocak 1926’da belediye başkanı şehir mühendisi Ekaterin Genov’u “Tabahnata”meydanında betonarme bir köprü inşaatına dair şartları hazırlamakla görevlendirir.

O dönemim yüksek bir inşaat standartlarına uygun olması istendi ve 18 tonluk bir silindirin ağırlığına dayanmalıydı. Önerilen koşulların 27 Haziran 1927’de Belediye Meclisi toplantısında onaylanır.

Tanya TodorovaTanya Todorova

Köprünün yapımı için ilk ihale 15 Ağustos 1927’de yapılır, inşaat süresi altı aydır. İhaleyi Dryanovo bölgesi Voynitsite köyünden mütteahhit Raço Angelov Kolev kazanır. Raço Kolev çalışmaya başlar, ancak bir süre sonra vazgeçer. Yeniden ihale ilan edilir. Bu defa 18 Temmuz 1928’de yapılan ihaleyi Razgratlı Krum Hristov Donev tarafından kazanılır.

Donev ortak olarak Yordan Gencev’i alır. İnşaat anlaşması 5 Eylül 1928’de imzalanır. Köprünün inşası sırasında, belediye tarafından yapıya getirilen teknik değişiklikler nedeniyle çalışmalar birkaç kez durdurulur. Ayrıca, orijinal tasarımda bulunmayan dört betonarme istinat duvarı yapılmıştır.


XX. yy'ın 65'li yıllarında köprü.XX. yy’ın 65’li yıllarında köprü.

27 Mayıs 1930’da. Razgrad kasabasındaki ilk betonarme köprünün inşası için protokol nihayet kabul edilir. Sonraki yıllarda, köprü üzerine asfalt dökülür ve lambalar konulur.

Halkın anısına, “Tabahnata” meydanındaki Beli Lom Nehri üzerindeki betonarme köprü Pançooğlu köprüsü adıyla kalır. Versiyonlardan birine göre köprünün yakınında, tüccar Panço’nun dükkanı bulunur.

XX yüzyılda Pançooğlu köprüsü, çevredeki Müzik Evi, “Razvitie” Okuma evi ve şehir Tiyatro binaları ile birlikte çekici bir merkez haline geldi.

BNR

Reklamlar