Razgrad’ın sembollerinden biri olan şehir saati, bugünden itibaren yine zamanı ölçüyor. 2016 yılının yaz mevsiminde bir mekanizmasının bozulmasından dolayı duran saati mekanik parçalarla onaracak olan uzmanın bulunması, bir buçuk yıl aldı.

Razgrad Belediye Başkanı dr. Valentin Vasilev, saat mekanizmasını otantik halini bozmadan onaracak ustanın bulunmasının zor bir süreç olduğunu belirtti. 2017 yılının başında saatin onarım işi için farklı şirketlerden teklfler alındı, fakat onların hepsi eski saat parçalarını dijital cihazlarla değiştirmeyi öneriyordu. Saatin bakımını artık 25 yıldır yapan Razgrad’lı saat ustası İlko Kostov da mekanizmayı eski haline getirebileceğinin garantisini veremedi.

Hal böyle olunca Ulusal Saatçiler Derneğine başvuruldu. Gabrovo’dan bir usta, saatin onarım işini üstlendi, ancak bir süre sonra vazgeçti. Aylar süren arayışların neticesinde Razgrad’ın 154 yıllık saatini hayata döndürebilecek uzman nihayet bulundu. Ulusal önem taşıyan kültür anıtı olan saatin restorasyonu ve montaj işini başkentli saat ustası Georgi Milçev üstlendi. Sözlerine göre saat mekanizmasının bazı parçaları yeniden işlendi, bazıları ise yenileri ile değiştirildi.

Razgrad’ın sembolü olan Saat Kulesi, 18. yüzyılda kuruldu, fakat kurulduktan kısa süre sonra bir tarafa yamulduğu ve düşme tehlikesi olduğu için yıkıldı. Kule 1864 yılında Tonço Tonçev tarafından tamamen yapılandı. Kızı, babasının kuleyi yeniden kurma işine ilişkin Mithad Paşa ile bahse girdiğini anlatıyor. Paşa kuleyi beğenmediği halde ustanın başını kesebilirdi, yapıyı beğenirse ise büyük miktarda para ödeyecekti. Nitekim paşanın kuleyi beğenmesi üzerine kule, artık 154 yıldır Razgrad sakinlerinin zamanını ölçüyor.

1961 yılında saat mekanizması değiştirildi ve eski mekanizma Tarih Müzesine alındı. 1984 yılında Saat Kulesi, ulusal kültür anıtı ilan edildi.

 

Haber ve fotoğraflar: Saadet İrfan, BNR

Reklamlar