Esperanto, dünyanın çeşitli halkları arasındaki iletişimi kolaylaştırmak amacı ile yaratılmış bir dildir. 30 yıl boyunca Razgrad şehri Haziran ayının başında yurtiçinden ve yurtdışından Esperantistleri bir araya topluyor. İlginç yaratıcı toplantılarında buluşturuyor. Bu yıl, geleneksel toplantı 7-9 Haziran arasında gerçekleşecek ve iki yıldönümü kutlanacak. Birincisi, Razgrad’da Esperanto hareketinin ortaya çıkmasının yıldönümü  ve ikincisi, şehirde Esperanto Kültür Evi’nin kurulmasının yıldönümü.

Kutlamaların ilk akşamı şiir yarışmasının jüri başkanı, kendisi dramaturg  ve dünyaca ünlü Esperantist Lyubomir Trifonçevski  anılacak. Etkinliğe, kültürel evin uzun yıllar boyunca dostça ilişkiler kurduğu Romanya ve Sırbistan’dan konuklar katılacak.

Kutlamaya “Kopnej” vokal grubu katılacak. Cumartesi günü Sanat Galerisi’nde bu iki yıldönüme adanan kutlamalar başlayacak. Özgün Esperanto Şiir ve Mizah Uluslararası Edebiyat Yarışması’nın sonuçları ve kazananlar bildirilecek, ödüller verilecek. Bu yılki edebiyat yarışmasına Rusya, Brezilya, Kazakistan, Tayvan, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan, Türkiye ve Bulgaristan’dan katılım  var.

Edebiyat yarışmasına ek olarak, Bulgarca’dan Esperanto’ya çeviri yarışmasını kazananlar da ilan edilecek.

Etkinliğe katılan tüm katılımcılar “Dr. Ivan Kirçev” Esperanto Hareketi’nin tarihini anlatan İvaniçka Macarova’nın kitapçığı hediye edilecek. Misafirler için, organizatörler şehirdeki kültürel ve tarihi yerlere ziyaretler hazırladılar. Pazar günü, konuklar Esperanto evinde  çay ve kahveye davetlidir. Ev sahipleri ve konuklar Esperanto dili aracılığı bilgi alışverişinde bulunacaklar.

 

BNR

Reklamlar