Cumhurbaşkanı Rumen Radev, New York’ ta katıldığı Birleşmiş Milletler Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Sürdürülebilir kalkınma, ancak son zamanlarda baskı altında olan diyaloğu ve çok taraflı diplomasiyi destekleyen etkili bir küresel güvenlik mekanizması ile sağlanabilir” diye kaydetti.

Cumhurbaşkanı, savunma bütçelerinin sürekli artmasının, güvenlik ortamının bozulmasının ve güvensizliğin artmasının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Siyasi egemenliğe yönelik teknolojide mükemmellik arayışı, bilimin dar bir coğrafi alanı kapsamasına neden olurken, aynı zamanda ülkeler arasında teknolojide bir ayrım yaratarak bilim göçünü teşvik eder.

Radev’in ifadesine göre, bu açık bir bilim yaklaşımı ve ülkeler arasında bilimsel yakınsama için desteğin sürdürülmesini gerektirir.

Cumhurbaşkanı’nın ifadesine göre, sürdürülebilir kalkınma sınır ötesi yolsuzluk, kara para aklama ve vergi kaçakçılığına karşı küresel bir uzlaşma gerektiriyor.

Ekonomik kalkınma, sosyal yakınlaşma ve iklim değişikliğine karşı mücadele, mantıklı olarak sürdürülebilir kalkınma tartışmasının merkezinde bulunmaktadır.

Bununla birlikte başarısı için politikten kültürele kadar çeşitli araçların kullanıldığı kapsamlı bir yaklaşımın izlenmesi aynı derecede önemlidir.

Radev,” Kültürel farklılıklar doğal haklar olarak doğru bir şekilde anlaşılmazsa ve algılanmazsa dini aşırılıkçılar ve terörizm gibi bir dizi tehdide yol açacaktır” diye sözlerine ekledi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar