Dr.Nedim Birinci
Tarih: 12 Mart 2021
 
Bulgaristan’da 5 Mart sabahı patlaması beklenen genel seçim bombası, 7 gün gecikti. Sönük başlayan kampanya ancak 11 Mart sabahı kızıştı ve gerçeklerin saklandığı çuval akmaya başladı.

Önce seçim listelerine aynı zamanda birkaç partiden girenler açıklandı ve listelerden silindiler. Böylece listeler oldukça hafifledi.

Hemen ardından Bulgar Yüksek Mahkemelerinde kararı yazılmış ama itiraz olan milletvekili adaylarının isimleri açıklandı. Bunların başında 2017’de olduğu gibi 2021’de de “Volya” (İrade) partisinin Başkanı, 44. Öillet meclisinde Başkan Yardımcısı Veselin Mareşki bulunuyor. Mareşki’ye karşı 0016’da Varna İl Mahkemesinde açılan dava 4 yıl hapis cezası ve 8 000 (sekiz bin) leva ceza kararıyla sonuçlanmıştı. 4 yıl meclis kürsüsünü adalet palavraları anlatmak için kullanan Mareşki, Varnalı bir iş adamından her ay 10 000 (on bin) leva haraç toplamakla, veremeyince kemiklerini kırmasıyla ilgilidir. Moskova’dan beslenen bu “siyasetçi” 4 Nisan 2021 seçimlerinden 18 gün sonra içeri girecek ve cezasını çekecektir. Halen Bulgar faşizminin en uç gücü olan NFSB, güya (Bulgaristan’ı Kurtarma Milli Cephesi) ile 45. Meclis için ortaklık yapsa da, seçmenin her şey canına geçmiş ve ballanmış vaatler dinlemek istemiyor.

Muhtemelen bu seçimde alabileceği oy oranı % 2’i civarında ve kesin % 4 baraj altında olan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti politikasının tamamen toslamasından ve Bulgaristan’ın Balkanlarda ve Avrupa Birliği ve uluslararası otoritesini sıfırlayan politik çıkışlarından hala ders almayan VMRO-BND şefi Krasimir  Karakaçanov, şimdi de Sırplara saldırıyor. 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınların dayanışma günü vesilesiyle özel hazırlatıp bastırdığı kart postallarda, Bulgaristan Cumhuriyeti’nin devlet sınırlarını Batı yönünde yani Yugoslavya’ya doğru genişletmiş ve Sırbistan hükümetinden protesto ve uyarı almamıza neden oldu.

Bulgar ırkçılarının ve Batı Balkanlar yönünde ceo-politik saldırganlığının GORGORBAŞI Karakaçanov, 2017’den beri kendilerine Bulgar vatandaşlığı, Bulgar kimliği ve Bulgar pasaportu verilen Makedonların listesini çıkarmış (toplam 120 000 kişi) ve hepsine resmen çağrıda bulunmuştur. Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı görevinden henüz çekilmemiş olan bu şahıs, aralarından bugünkü KMC iç ve dış siyasetinde, hükümetinde ve devlet yönetiminde önemli rol oynayan milletvekili, parti lideri, avukat, yargıç, savcı, polis amiri, sanatçı ve gazetecilere vb özel mektup göndererek hepsini Bulgaristan genel seçimlerinde oy kullanmaya davet etmiştir.

Karakaçanov oy kullanmaya gelenlerin beddava “Cocid-19” aşısı yaptıra bileceğini de duyururken, “biz hepinize iyilik yaptık, hiçbir ödeme yapmadan Bulgaristan sağlık ve eğitim sisteminden yararlanma, Avrupa Birliği ülkelerinin her birinde ücretsiz sağlık yardımı alma, çalışma hakkını size biz verdik, geliş şimdi oy verin de ödeşelim diyor.

Tabii bu konuda Avrupa Konseyinden ve 4 Nisanda seçimleri gözetlemek için Bulgaristan’a gelecek 214 kişilik dış ülke heyetinden de tepki bekliyoruz. Düne kadar toplam sayıları 150 bin olan bu sahte seçmenlerden 30 bini artık Bulgar kimlik ve pasaportunu geri vermiş, seçime katılmaktan vaz geçmiştir. Bulgar vatandaşlığından vaz geçenlerin isimleri seçim listelerinden silinmemiştir. Sofya, Blagoevgrad, Köstendil ve Plovdiv kentlerinde herkesin göreceği yerlere asılan seçmen listelerinde isimleri olan 120 bin sahte Bulgar seçmene VMRO-BNP partisinin elektronik davetiye göndermesi ve SMS göndermesi de seçim kanununa göre yasal değildir ve savcılığın soruşturma açması gerekir.

Öte yandan, av. Kamen Dobrev, Merkez Seçim Komisyonuna bir mektup göndererek, Başbakan Boyko Borisov, Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Nikolay nankov ve Başbakan Yardımcısı Tomoslav Donçev’in memleketi devlet araçlarıyla dolaşarak seçim görüşmeleri ve propagandası yaptıklarını duyurmuştur.

Bulgaristan sosyalistlerinin BSP partisi, iktidardan çekilmiş olması gereken GERB partisi bakanlarının köy ve şehirleri devlet oromobilleriyle dolaştığını, devlet bütçesinden ve “Covid-19” yasaklarına rağmen miting ve toplantılar yaptığını, kapalı olması gereken lokantalarda büyük ziyafetler verdiğini ilgili devlet denetim organlarına iletmiştir.

Devlet bütçesinden seçim propagandası GERB partisinin tutumu Avrupa parlamentosunda da görüşülmüş ve Avrupa Birliği Konseyine Borisov hükümetinin israf yaptığı fotoğraflanarak gönderilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütüne gönderilen bilgilerde, Sofya’da 890 aile doktoru ve özel sağlık merkezi olduğu, doktorların aşıları depodan almaya kendilerinin gitti, bazı semtlere aşı verilmediği, aşıların el altından satıldığı, hısım akraba arasında dağıtıldığı gibi uyarılar iletilmiştir. Başkentte aile hekimlerine şimdiye kadar 30-ar aşı verilebilmiştir.

Büyün bu gelişmeler Bulgaristan’daki siyasi tartışmalara da yansıdı.
Siyaset ateşi çemberi içine düşen siyasetçilerden biri “Cumhuriyetçi Bulgaristan” partisi kurucu lideri Tsvetan Tsvetanov oldu. „BTV“ televizyonu seçim forumunda, Tsvetanov’a “siz bir beden eğitimi öğretmenisiniz ve ancak bir Jimnastik Lisesi Müdürü olabilirsiniz, politikacı olmak için hazırlığını ve deneyiminiz yok. GERB partisi saflarından milletvekili çıkmanız, meclis grubu yönetmenliğiniz, İç İşleri Bakanı görevinde bulunmanız ve bu partinin ikinci kişisi durumuna yükselmeniz, bir “daire dalaveresi” ile sonuçlandığına göre, bir rüşvetçisiniz. İlk işiniz polis amiri şoförlüğü, polislik, politik kariyeriniz normal değil diyenler” ayağa kalktı. Tartışmaya katılanlar “size inanmıyoruz” dediler. Tsvetanov, “Amerika finans çevreleyiyle bağlandım, ülkeye para getireceğim” derken yuhalandı.

Bu tartışmalara “Diril BG! Ve “Kalın Enseliler İktidardan Atılsın!” politik hareketi seçim ortağı olan ve adına konuşan “21. Yüzyıl” partisi başkanı Bayan Tanya Donçeva konuşmasında Başsavcı Geşev, Başbakan Borisov ve HÖH-DPS fahri başkanı A. Doğan’ın siyasetten atılması gereğini gerekçelendirilirken, “siz de memleketimizi soyan ve mafyayı yapılandıran MULTİGRUPP HOLGİNG avukatlığını yaptınız ve katilleri hapishanelerden çıkardınız, tepkileriyle kınandı. Tepkilere aldırmayan Bayan Donçeva, memleketin bir hukuk reformuna ihtiyacı var, başsavcılık, Yüksek Mahkeme üyeleri değiştirilmeli, seçim yasasında değişiklikler yapılmalı ve Anayasa değişikliği çalışmalarının başlamasını istedi.

% 4.5 oy oranıyla baraji aşacağı tahmin edilen “Demokratik Bulgaristan” seçim ortaklığı adına ve “Evet, Bulgaristan” politik hareketini temsilen seçim tartışmalarına katılan, 2014 seçim hükümetinde 2 ay Savunma Bakanı görevinde bulunan, bağımsız siyasetçi ve son yıllarda Bulgaristan’ın NATO yetkilisi olan Velizar Şalamov da, “eski BKP üyesi olmakla” itham edildi. Askeri pilot ve bir subay olduğunu anlatan Şalamanov, 1990’dan önce komünist partisi üyeliğinin orduda subay olabilmek için birinci şart olduğunu anlattı ve yapılacak başka bir şey yoktu” dedi.

Bu arada, bugünkü Bulgar devlet bünyesindeki görevlilerden üçte ikisinin subay olduğu ve bu durum devam ettikçe değişiklikten söz etmenin anlamsız olduğuna işaret edildi. Tartışmada, Başbakan Boyko Borisov’un da eski bir BKP üyesi olduğu ve suç örgütleri yönetiminden geldiği vurgulandı.

“Covid-19” konusu tartışmalarına katılan,  milletvekili adayı, Doç. Dr. Mangırov ise, hastanelerin dolduğunu, ambulansların durumla baş edemediğini, tıp sisteminden hareketle devlet bütçesinin soyulduğunu, 10 binden fazla sağlık personelinin virüs gördüğünü, sistemin sarsıldığını, ilaç ve malzeme yetersizliğinin kapı çaldığını belirtirken, yalnız Brüksel’den değil, başka ülkelerden de aşı alınması gerektiğini belirtti.

Netekim Bulgaristan seçimlerini dipten tepeye karıştıracak olan haber de geldi. Bulgaristan Başsavcılığının tutuklanması için 18 dava açtığı, kaçakçılık ve dolandırıcılıkla suçlanan, Bulgaristan’ın en zengin iş adamı sanılan, 3 milyar levası olan ve Borisov iktidarına harç ödeyerek besleyen, 2021’de kurduğu ve meclis seçimlerine katılan “Bulgar Yazı” partisi listesinde birinci yerde olan Vasil Boşkov Birleşik Arap Emirliklerinden Sofya’ya dönüyor.

Bu konuda ilk haber Avrupa Konseyi’nin Lüksenburg Mahkemesi, Vasil Boşkov’un tutuklanmasına ilişkin Başsavcı İvan Geşev imzalı emri bozmuştur. Işte bu konuda, Adalet Bakanlığı yasa değişikliği için toplanmış, fakat karar alamamıştır.

Yine bu konuda yayılan son haberler Londra kaynaklı.

10 Mart 2021 tarihli kararıyla Londra “Westminster Magistrates Court” Mahkemesi, Bulgaristan Başsavcısı İvan Geçev’in Vasil Boşkov’u tutuklama emriyle Avrupa’da başlattığı bütün adımları durdurmuş ve davaları bozmuştur.

13 Mart saat 13’te Ahmet Doğan’ın Sofya’daki “Saray” adıyla bilinen evin önünde protesto gösterileri başlayacaktır. Delyan Peevski gibi Ahmet Doğan’ın da ülkeyi terk etmesi isteniyor. Sofya Yüksek Mahkemesi “Rosenets Deniz Konağı” ile ilgili davayı karara bağlamış ve gerekli olan yasal belgeleri olmadığından dolayı, bu taşınmazı devlet mülkiyeti ilan etmiştir.

2020 yazında Başbakan Borisov,   Başsavcı İvan Geşev ve HÖH fahri başkanı Ahmet Doğan’ın siyasetten ve görevlerinden çıkarılmasını, tutuklanarak yargılanmasını isteyen, gençlik protesto dalgalarında çok önemli rol oynamıştı.

Yine bugün dış ülkelerde kullanılacak seçim bültenleri basılmaya başlandı ve seçimden 15 gün önce T.C.’ye de teslim edilmesi öngörülüyor.

Bulgaristan’da sürekli değişen ve gerginleşen seçim onu durumunu analiz etmeye ve sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Okudunuz için Teşekkürler, paylaşırsanız memnun olurum.

Reklamlar