BTV’ye yayınlanan “Bu Sabah” programına konuk olan Ulusal Enfeksiyon ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Todor Kantarciev, ”Bizde Batı Nil virüsü vakalarında patlama olduğuna dair kanıt yok, ancak Rusçuk şehrinden bir çocuğa bulaştığına dair ciddi şüpheler var” dedi.

Dr. Kantarciev, çocukların ciddi sonuçları olmadan hastalığı geçirdiğini belirtti.

Uzman doktor, sivrisineklerin bazı hastalıkları taşıdığını, ancak Bulgaristan’da Batı Nil ateşi hastalığında patlama olmadığını açıkladı.

Geçen yıl bizde 15 Batı Nil virüsü vakaları vardı. Onların 2’si ölümle sonuçlandı.

Prof. Dr. Kantarciev’in ifadesine göre, ilk Batı Nil virüsü vakaları Kıbrıs ve Lefkoşa’da tespit edildi.

Uzman doktor, sivrisinekleri iten sarımsak, nane ve lavanta gibi doğal ilaçları kullanmamızı tavsiye etti. Eczanelerde ayrıca oldukça iyi böcek kovucu bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kantarciev,”Sivrisinek ısırıklarına en çok maruz kalanlar balıkçılardır, çoğunlukla sivrisinekler akşamları ve geceleri ısırırlar” dedi.

Uzman doktor, annelerin enterovirüsler de tehlikeli olduğundan dolayı özellikle hava ısındığında çocuklarının hijyenine dikkat etmelerini önerdi.

Prof. Dr. Kantarciev, kene miktarının artmasının, bu yıl fazla yağan yağmurlardan ve sıcak havalardan kaynaklandığını açıkladı.

Uzman doktor, insanlar keneyi çıkardıktan sonra bir kez antibiyotik kullanmayı öğrendikleri için paraziter hastalıkların görülme sıklığının azaldığını açıkladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar