Dört yıldır art arda Tırgovişte’nin Probuda köyünde ülkemizde eşi benzeri olmayan Sarımsak Festivali düzenleniyor. Probuda köyü “Rodina” Halk Kültürevi sekreteri Aneta Kirçeva, koronavirüs nedeniyle geçen yıllara nazaran festival programının bu yıl daha farklı olduğunu anlatırken ”Sarımsak üretimi zor bir iş, çünkü dikiminden kurutulmasına ve satışına kadar, çok fazla çaba ve zaman gerektiriyor.

Maalesef son yıllarda köyümüzde sarımsak ekili araziler azalıyor, fakat köylüler, artık 40 yıldır yetiştirilen ve eşsiz lezzete sahip bir sarımsak cinsini korumayı başardılar dedi ve şöyle devam etti:

Zor bir iş olduğu için ve sarımsak üreticilerinin hasadını tek başına sattıkları için, köyümüzde organize şekilde alım gerçekleşmiyor. Iklim şartları değişti ve her geçen yılla birlikte dikili araziler azaldı, oysa piyasada Bulgaristan’da üretilen sarımsağa talep her heçen yılla birlikte artıyor.

Maalesef bu işin kârlı olmamasından dolayı üreticiler birer birer vazgeçiyor.

Pazar bulmanın zor olduğunu söylediniz, peki sarımsak ürününü nerelere satıyorsunuz?

“Dostlar, konu komşu, hısım akraba aracılığyla başka şehirlere satıyorlar, hatta köylülerimizin devamlı müşterileri var, onlar arıyor ve az miktarda da olsa- 5, 10, 1 veya 2 kg olarak ürününü satıyorlar. Her geçen yılla birlikte bu geçimden vazgeçenler oluyor. Yıllar önce Probuda köyünde 500 dka sarımsak yetiştiriliyordu, bu yıl ise ancak dikili 10 dekar vardı. Aileler şimdi 1-2 dekar, eskiden ise 5-10 dekar bakıyorlardı.”

Kanaatimce bu geçim yok olmayacak, fakat köyüler kendi bahçelerinde sarımsak yetiştirmeye yönelecek.

Probuda köyünün sarımsağının özelliği nedir, kokusu mu, tadı mı ve ülkenin diğer bölgelerine nazaran farkı nedir sorusuna bayan Kirçeva şu cevabı verdi:

“Kokusu değil ama acı tat konusunda müşterilerimiz acı olmadığını ve midede yanma etkisi yapmadığını söylüyorlar.

Bu toprağımıza mı, bölgemize mi borçlu bilemiyorum, ama müşteriler arasında büyük rağbet görüyor. Hatta Plovdiv, Nesabar’dan dsevamlı müşteriler var. Tek sözle sarımsağımaza talep büyük.”

Sarımsağının bağışıklık sistemini güçlendirdiği ispatlanmıştır. Peki Probuda köyü sakinleri sarımsak sayesinde daha mı sağlıklı?

“Şimdilik hastalığa karşı dirençliyiz, ki köyümüzde koronavirüs vakası yok. Heralde bunu sarımsağa borçluyuz. Ben sarımsağın kullanılma alanları konusunda bilgiler topluyorum. Pandemi sayesinde de rağbet arttı ve grip durumlarda bire bir olduğu da biliniyor. Koronavirüsün de bir çeşit grip olduğuna göre, belki de sarımsak tüketmekte fayda var. Aslınmda sarımsak sadece gıda olarak değil, aynı zamanda da bitki ve meyvelerde haşara karşı mücadelede çok faydalıdır” dedi Aneta Kirçeva ve devam etti:Foto: özel arşiv

Probuda köyünde Sarımsak Festivali, emeğe bir saygı olarak düzenleniyor.

Bu yıl yemek sergisi olmadı, sadece katering hazırladık ve paketlenmiş gıdalar sunuldu. Buhovtsi köyünden Nedyalka Gerova’nın ve Tırgovişteden “Drıj se zemlyo“ Halk dansları grubunun katılımyla kısa bir müzik programı oldu. Daha sonra çocuklar için oyunlar vardı.

Sarımnsak konusunda bir yarışma düzenledik. Ayrıca featival çerçevesinde sarımsak pazarı oldu, ki burada sarımsak üreticileri olan köylülerimiz ürününü satma imkanı buldu.

Haber: Ayşe Latif, Çeviri: Şevkiye Çakır – BNR

Reklamlar