Bulgaristan Radyosu’nun İnternet sayfasında yayımlanan ilk dijital saat sorusu ile yalnız dinleyicilerimizin bilgilerini denemek değil, bilgi merakını teşvik etmek de istedik. Bu soru Bulgar dinleyicilerimiz de bu arada, kullanıcılarımız için bir sürpriz oldu. Biz, Bulgarlar yakın tarihimizi, yetenek ve zekasıyla dünya teknolojisinin ilerletilmesine katkı sağlamış kişileri bilmemize rağmen “Petar Petrov’un icatı ne zaman piyasaya sürüldü?” sorusu bir nevi test olarak karşımıza çıktı.

Bulgar kökenli buluşçu Petar Petrov ‘Pulsar’ marka dijital kol saatini 1971 yılında piyasaya sürdü. ’20. yüzyılın 70’li yıllarında’ diye doğru cevap toplam on yabancı dil sitemizden sadece Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Yunanca Yayınların sayfalarına gönderildi. Bulgarca sayfamızın kullanıcıları doğru cevabı bilemedi. İngilizce, Rusça, Sırpça ve Arnavutça İnternet sayfalarına yanıtlarını gönderenler bu buluşun geçen yüzyılın 60’lı yıllarında piyasaya sunulduğu cevabını verdiler. Türkçe Yayınlar sayfasında ise bu icatın geçen yüzyılın 50’li yıllarında sunulduğu tahmin edildi.

Petar Petrov 1919 yılında Plovdiv’in Brestovitsa köyünde bir papaz ailesinde dünyaya geldi.1939 yılında Fransız Yabancı Lejyonu’na yazılan Petar Petrov bir yıl sonra Maginot hattını savunurken esir alınarak Plonya’da bir Alman askeri esir kampına gönderildi. Bulgar kökeninden dolayı 1941 yılında yurda dönmeyi başardı. Çarlık ordusunda subay olan Petar, İkinci dünya savaşı sonunda Almanya’ya iltica ederek mühendislik bitirdi. Bu arada Bulgaristan’daki yeni komünist iktidar onu vatan haini ilan ederek gıyaben ölüm cezasına çarptırdı.

Maceraperest ruhu onu Kanada’ya götürdü. Orada ülkenin askeri hava üslerinin kurulmasına katıldı. Bir zaman sonra Hindiçin’e giderek köprü ve elektrik santralleri inşasına katıldı. Eninde sonunda ABD’ye yerleşen Petar Petrov Florida sahillerine kendi tasarımı olan bir katamaranla ulaştı. 20. yüzyılın en verimli buluşçularından birine dönüşen Petar Petrov ABD’de bir sıra uzay projesine katıldı, diğer bilim adamları ile ilk meteoroloji uydusu ‘Nimbus’u yarattı, ‘Telstar’ adlı ilk komünikasyon uydusunun tasarımına iştirak etti.

1968 yılında kurduğu Care Electrics şirketinde Petar Petrov kablosuz kalp monitörü ve dijital kol saati icat etti. 1975 yılında ise üç oğlundan biriyle beraber doğa kirlenmesini ölçen dijital bir aparatür üretimi sağlayan ADS Environmental Services öz şirketini kurdu. Şirketin yıllık geliri 50 milyon dolardı.

Sınırsız imkanlar ülkesinde çok verimli bir hayattan sonra, ancak kendi ülkesinde az bilinen bir buluşçu olarak Petar Petrov 83 yaşında bu dünyadan ayrıldı.

Reklamlar