Cumhurbaşkanı Rumen Radev hafta sonu yaptığı açıklamada cumhurbaşkanı ve erken genel seçimlerin aynı tarihte yapılacağını ve 14 Kasım’da “ikisi bir arada” seçim gerçekleşeceğini duyurdu.

Bu tarihe kadar sadece iki ay kalmasına rağmen, ana siyasi oluşumlar kendi devlet başkanı adaylarını hala açıklamadı. Onları bu çekimser tavrının temelinde adaylarının olası bir karalama kampanyasına maruz kalmaması korkusu olabilir.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in ikinci görev süresi için aday olacağı belli. BSP, “İma takıv narod” ve “İzpravi seBG! Nie idvame!” partileri Radev’i destekleyecek.  Rumen Radev

Erken genel seçimlerde kendi kuracağı yeni bir siyasi oluşumla grime olasılığı bulunan uzman hükümetin Ekonomi Bakanı Kiril Petkov’un da Radev’i desteklemesi beklenilebilir. Şimdiki cumhurbaşkanın yeni adaylığını DPS- Hak ve Özgürlükler Hareketi desteklemeyecek. Rumen Radev DPS lideri Mustafa Karadayı ile görüşmesinde: “Sizin Anavatanınız neresi?” sorusunu yöneltince, DPS ondan desteğini çekti.

Parti milletvekili Yordan Tsonev BNT’de: “Biz Rumen Radev’in cumhrubaşkanı seçilmesi için katkı sağlamıştık, şimdi de yeniden seçilmemesi uğruna mütevazı katkımızı vereceğiz” diye kesin konuştu.

GERB lideri Boyko Borisov, sağ oluşumların sağ görüşlü ortak bir cumhurbaşkanı adayı göstermelerinin en iyi yöntem olacağını belirtti.

GERB milletvekili Toma Bikov BNR’de şu görüşü paylaştı:

Toma Bikov

“Boyko Borisov’un GERB’in cumhurbaşkanı adayı olacağını sanmıyorum.
GERB konsept ve profiline göre bir aday seçecek ve politik diyaloğun merkezine odaklanacak, bunu yapma becerisi olacak bir kişi bulmaya çalışacak. 

GERB adayının Rumen Radev’i beğenmeyen tüm siyasi oluşumları birleştirmeyi başaracak bir kişi olması şartı da aranacak”. 

Parti isimler vermese de, Toma Bikov, koalisyon ortakları SDS’den eski Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov’un adını telafuz ederek siyasi bir entrikaya zemin yaratmış oldu. Bikov: “Petar Stoyanov son 30 yılın olumlu figürleri arasında yer alıyor ve Bulgaristan’ın en başarılı devlet başkanlarından oldu. Stoyanov ülkeyi iç savaşın eşiğinden geri çevirdi ve bu sayede bugün AB ve NATO üyesiyiz” dedi.

Güç kazanmaya devam eden “Demokratik Bulgaristan” koalisyonu da Rumen Radev’in alternatifsiz adaylığına gölge düşürebilecek güce kavuştu. Onların kendi adayını mı göstereceği, yoksa başkalarının bir adayını mı destekleyeceği henüz belli olmadı, ancak son kamuoyu yoklamalarına göre ittifak artık ikinci siyasi güç olma yolunda iddalı görünüyor.

BNR’ye konuşan milletvekili İvaylo Mirçev birleşmenin önünde tek engelin zor bir yılda dört seçim kampanyasını kapsayacak kaynak yetersizliğine işaret etti. 

İvaylo Mirçev

Bizim için olağanüstü zor bir mali yük olacak bu seçimler. Çünkü seçim para demektir. Son genel seçimlerde ciddi destek almayı başarsak da, bu kampanyada zor olacak” diye itiraf etti.

Temel siyasi kuvvetler kendi adaylarını tanıtmak için uygun zamanı beklerken, ortaya bazı yeni isimler çıktı. “Bulgar sosyaldemokrasi- Avrupa sol” adından küçük bir partinin adayı Aleksandar Tomov, kahin Baba Vanga’nın “Ülkeyi sarışın bir kadın kurtaracak” kehanetine uyan gazeteci Tsveta Kirilova ve MMA boksörü ve Bulgar MMA Federasyonu Başkanı Stanislav Nedkov- Stıki de adaylığını bildirdi.

Reklamlar