Bildiğiniz gibi, ‘’Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu’’ filmi Kasım 2019’da gösterime girmişti.

Türkiye’de beklediği ilgiyi gördü mü görmedi mi tartışılabilir tabi. Ancak, Bulgaristan göçmenleri arasında büyük bir ilgi ile karşılandığını kesin.

Film ilk gösterime girdiğinde yurtdışında olduğum için izleyememiştim. Sosyal çevremde herkes filmi izlemiş ben ise izleyememiştim. Yurda döndüğüm gibi Eşim,

– Hadi filme gitmiyor muyuz? Diyerek, beni ne kadar iyi tanıdığını bir defa daha bana göstermişti. Bursa’da filmi ilk izlediğimde, 3 hafta geçmesine rağmen salon tıklım tıklımdı.

Filmin çekim esnasında gerek yapımcısı gerek yönetmeni ile tanışma şansım olmuş, film setinde ki çalışmaları yerinde görmüş hatta bir röportaj dahi yapmıştım. Naim Süleymanoğlu’nun sporculuğundan önce bir halk kahramanı olduğunun vurgulanacağını bilmeme rağmen yine gözyaşlarımı tutamamıştım.

Özellikle filmin başında, annesinin Naim’e;

-Naim, başınıyemesingızanı!Diye haykırması, beni çocukluğuma götürmüştü.

Tabi bu filmi en çok merak edenler arasında Kırcaalililer, Mestanlılılar gelmekte. Kendi topraklarından çıkan bu kahramanın filmini en çok onlar izlemek istiyordur diye düşünüyorum.

Türkiye’de ki gösterimden sonra 2020 yılı ile beraber birçok Avrupa ülkesinde de film gösterime girdi. Ama hala Bulgaristan’da giremedi.

Yapımcı şirket Bulgaristan’da filmin gösterimi için çaba harcamış olsa da maalesef filmin dağıtımını yapacak bir firma bulamadı. Bulgar dağıtıcı şirketlere göre böyle bir filmi göstermeleri halinde aşırı milliyetçilerden tepki görmekten korkuyorlar.

Filmin yapımcısı Mustafa Uslu, Bulgaristan’da ki Türk belediyeler ile bu gösterimi gerçekleştirmeyi istiyor ancak gördüğümüz kadarıyla burada da bir ilerleme sağlanamadı.Belki belediyelerde de aynı korku mevcut olabilir.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen birçok Bulgaristan Türk’ünün, Edirne’ye gelerek filmi izlediğini de biliyoruz.

 

27.02.2020
Erdoğan Doğu
Bursa.com

Reklamlar