Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 74. oturumuna katılmak için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Moldova mevkidaşı Igor Dodon ile bir araya geldi. Görüşmede Moldova’nın, Tarakliya’daki Grigoriy Tsamblak Üniversitesi’nin Rusçuk Angel Kınçev Üniversitesi’nin bir şubesine dönüştürmek için mümkün olan her şeyi yapacağı belirtildi.

Bulgaristan Devlet Başkanı’nın 2020’de yapmayı planladığı Moldova ziyaretinden önce, bir heyetin dönüşümün ayrıntılarını netleştirmek için okulu ziyaret etmesi öngörülüyor.

Radev, Dodon’dan Moldova tarafından gerçekleştirilen bölge idarelerinde reformun etnik Bulgarların yoğun olarak yaşadığı Tarakliya bölgesinin durumunu etkilemeyeceğine dair güvence aldı.

Görüşmede iki ülkenin cumhurbaşkanı, Moldova’daki tam entegre olan büyük tarihi Bulgar diasporasının ikili işbirliğine olumlu katkıda bulunduğunu vurguladılar. Radev’in ifadesine göre, 63 000 etnik Bulgarın yaşadığı Tarakliya’nın mevcut durumunun korunması, onların milli, kültürel ve dilsel kimliklerini korumak için hayati öneme sahiptir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar