Ardino’nun (Eğridere) Mleçino (Sütkesiği) köyünde bulunan Lüben Karavelov Halk Toplum Merkezi, ulusal düzeyde “Kitapların Geçişi” başlığı altında gerçekleştirilen kitap okuma kampanyası kapsamında geleneksel Kitap Okuma Maratonu düzenledi. Maratona öğrenciler, kütüphane üyeleri ve vatandaşlar katıldılar.

Lüben Karavelov Halk Toplum Merkezi Sekreteri Mümüne Ahmet, katılımcılara kütüphanenin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özellikle çocuklar, kütüphanenin zengin kitap koleksiyonuna büyük ilgi gösterdiler ve çok sayıda farklı kitaba sahip olmasına şaşırdılar.

Mleçino’daki kütüphanede yaklaşık 9 000 kitap bulunuyor. Binanın fuayesinde yöre halkının ve köyün misafirlerinin ilgisini çeken etnografya köşesi oluşturulmuştur. Burada sergilenen seramik ve bakır kaplar, işlemeli masa örtüleri, milli kıyafetler, havlular, kilimler, nişan elbiseleri, hasır halılar 30-35 yıl önce bölgeden toplanmıştır ve Mleçino ve dolayındaki köylerin ahalilerinin maharetlerini gösteriyor.

Halk Toplum Merkezi binasında Nikolay Türkeciev ve Stoyan Stoyanov’a ait resim tablolarının yer aldığı sergi bulunuyor. Ressamların eserleri köy ahalisini yansıtıyor, Mleçino köyü manzarasını canlandırıyor. Tablolar, 1996 yılında gerçekleştirilen Resim Atölyesi Etkinliğinden kalan hatıralardır.

 

 

Güner Şükrü, Kırcaali Haber

Reklamlar