*** SOHBET MASASI ***

Misyon Gazetesi’nin “Sohbet Masası” köşesinin ilk konuğu BULTÜRK Derneği Genel Başkanı Sayın Rafet Ulutürk, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Mümin Topçu’nun sorularını cevaplandırdı. Röportajın Devamı-5;

  • Soru Mümin TOPÇU
    Bulgaristan’da BSP Genel Başkan Yardımcısı ile görüştünüz neden, ne konuştunuz?

Bu bir tanışma, genel konularda bilgi ve görüş değiş tokuşu çerçevesindeydi. Bulgaristan Türklerinin daha aktif siyasete kazanma önerisinde bulunduk. Kültürel işbirliği yollarını görüştük. Görüşme Kırca Ali’de yapıldı. BSP il teşkilatından Türk temsilciler de katıldı. Bu bir ilk görüşmeydi. Kendileri Genel Başkanları Kuneva ile görüştüreceklerdi Sofya’da ama demek ki bundan kaçındılar. Arkası da gelmedi. Biz herkesle görüşmeye hazırız, hiç kimseye ön yargılarımız yoktur. Bizler için görüştüklerimiz kim olması önemli değil bizim için biz o toplantılarda neler konuşmuşuz önemlidir. Herkes de bizim kiminle görüştüğümüzü değil neler konuştuğumuz önemlidir… Bu böyle biline…

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Önümüzde Mart 2021’de Parlamento seçimleri var bu sefer ne tarafta olacaksınız dernek olarak?

18 Mart 2021’de politik sahneye yeni oyuncular çıkacak. Slavi Trifonov “Var, Böyle Bir Halk!”; Maya Manolova “Diril, Bulgaristan!” partisi tescil ettirdi. Atlantikçi güvenlik öncelikleriyle siyaset alanına yerleşmeye çalışan Tsvetan Tsvetanov en geç Eylül ayında partisini kaydettirecek. “Demokratik Bulgaristan” ve başka yeni oyuncular baraj atlamaya çalışıyor. Yüzde yüz Bulgar seçmen, Türklerle anlaşmak istiyor ve VMRO ve NDSB gibi aşırı milliyetçi ırkçı çevreleri hükümetten ve meclisten söküp atacak.

Son anketlerde Kr. Karakaçanov ile Valeri Simyonov ve Volen Siderov’un partileri barajı geçemiyor. Bundan sonra milliyetçi-ırkçı cephe kurulması yolu kapandı. Yeni kurulan partilerle ortak değerler arıyoruz. “Evet, Bulgaristan!” partisi Gırmen Belediyesinden tarihçi, iş adamı Mustafa Emin’i Milletvekili adayı göstermeye hazırlanıyor. “Var, Böyle Bir Halk Partisi!” Velingrad Belediyesine yönelmiş bulunuyor. Biz halen partilerin programlarını analiz ediyoruz ve düğümlenme noktaları belirlerken, birkaç bağımsız aday da çıkarmak istiyoruz.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Ayrıca 2021 de Cumhurbaşkanı seçimleri de var bu konuda ne düşünüyorsunuz. Tekrar Cumhurbaşkanı adayınız olacak mı?

Cumhurbaşkanı seçimleri Kasım ayında olacak. Bu seçimlerde de ilk yapmayı düşünüyor ve ilk 3 Bulgar partilerinden birisinden yani seçilecek olan bir partiden Cumhurbaşkan yardımcısı göstermeyi düşünüyoruz. Yani Bulgaristan’da 1990 yılından beri Cumhurbaşkanı seçen Türk seçmenler artık hak ettikleri yeri alacaktır. Artık neleri kaybettiğimizi görme ve yavaş yavaş bunları alma zamanı gelmiştir.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    BULTÜRK Derneği İstanbul’da Bulgar kilisesi önünde protesto etti. Bulgaristan’da Sofya cami önünde ırkçıların yapmış olduğu protestoya karşı. Ne kazandı Bulgaristan Türkleri bundan?

Siyasetin formülü kazan kazan değildir. Uluslararası dayanışma siyasetin etkin unsurlarından biridir. 1984’te başımıza gelenler Türkiye ile Azerbaycan’ı, İslam Dünyasını, Orta Asya Müslüman Cumhuriyetlerini ayağa kaldırdı. İslam Dünyasından ve Orta Asya Müslümanlarından heyetler geldi ve Bulgar hükümetine “Bu insanlar Türk’tür. Nedir bu rezillik!” dediler. Ankara Radyosu, Almanya’nın Sesi ve başka dünya Radyoları davamızın ardına durdu. Dünya basını, “Bulgaristan’da soykırım yaşanıyor” yazdı.

21 Mayıs 2011’de yapılan Sofya Camii saldırını yapan “Ataka” partisinin 2021’de meclis dışı kalmasını umut ediyoruz. Bulgarlar da düşmanlık körüklemekten bir şey çıkmayacağını anladılar. Sofya’ya ikinci bir camii kurulması, bir İslam Enstitüsü ve Türk Külliyesi kurulması sık sık gündem oluyor.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    BULTÜRK Türk Dünyasından beklentisi nedir? Balkan derneklerinden sizden başka bu toplantılara katılan yok. Nedir beklentiler?

Biz Türk Dünyası çatı örgütüne ve kurumlarına kabul edildik. Yıllık konferanslarımızı değişik ülkelerde yaparak Türk halklarını kendi yayınlarımızla tanıtıyoruz. Geleneklerimiz bir. Yakınlaşma hamlelerimiz güç topluyor. Dergimiz ve gazetelerimiz, TV programlarımız var. “Avaz” TV Türk Dünyasını anlatıyor. Dil birliği, Latin harflerine geçiş çalışmalarına destek veriyoruz. Ortak Kültür Festivallerimiz yapılıyor. Geleneksel İstanbul etkinliklerine biz de katılıyoruz. Onlar bizi biz onları tanıyor. Kültürel etkileşimden güç alıyoruz. Büyük Türkiye, Türk Dünyası işbirliğini özendirirken,  ekonomik ve bilimsel değişimden güç alarak bölgesel dönüşümlere öncülük ediyor.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    BULTÜRK derneğine yol gösteren var mı nasıl yürüyorsunuz? Akıl hocalarınız danışmanlarınız kimler?

BULTÜRK soydaşlarımızın iradesine dayanan, basın yayın ve propaganda işlerinde gönüllülük temelinde çalışan bir kültür ve hizmet derneğidir. Yayınlarımızla ilgili ana bilgi ve atılım kaynağımız Bulgaristan Stratejik Araştırma Merkezimizdir. Bu merkezde toplanan bildiler analiz edilerek değerlendirilir ve amaca yönelik yazılarla okurlarımıza sunuluyor. Bulgaristan’daki okur kitlemizi yakından tanıyoruz. Modern haberleşmenin gelişmesiyle okurlarımızın artacağına inanıyoruz. Bulgar basın, sosyal medya ve kitap yayınlarını, TV tartışmalarını yakından izliyoruz, siyasi hayatın içindeyiz. Kolektif aklı kendimiz oluşturduk. Müdahaleye kapımız kapalıdır. Hedefimiz halkımızı bilgilendirmek ve bilinçle uyanan bir ruhta birleştirmektir.

İnternetten ulaşım:www.bulturk.netwww.bghaber.org ; www.bulturk.org.tr

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Bulgaristan’da sizce ne yapılması gerekir. Türkler için.

Şu dönemde HÖH engelini aşıp kanun değişikliği yaparak, Türkçe öğretiminin zorunlu ders haline getirilmesi oldukça zor. Fakat sahneye yeni çıkan partiler camilerde ve derneklerde din dersleri okutulmasına kapı araladığı gibi, uzlaşmalı yaklaşıldığında önümüzdeki seçimlerde okul dışı Türkçe eğitimini özendirmeye engel olmayacaklarına inanıyorum. “Balon” dergisinden sonra geçen sene “Filiz” çocuk gazetesi de kapandı. Mutlaka bir gazete çıkarılması gerekiyor. Türkçe derslerine giren, Türk dernek çalışmalarına katılan çocuklar arasında temas kurulması yolu bulmalıyız. Annelerle yakın temas kurup anadil eğitiminin önemini vurgulamak, Türkçe öğretimini özendirmek, Bulgaristan Türkleri Yeni Edebiyatı kalemlerinin Türk ufkunu açması gerekiyor. 60 yıl süren karanlık sisini kaldırmalıyız. XXI. Yy cahilliğinin sonumuz olmasını istemiyorsak anadilimizle yatıp Edebiyat Türkçemizle kalkmalıyız. Ödevlerimizin ödevi bu olmalıdır.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Bulgarlarla Türkler demokrasiyi ne zaman tadacaklar. Bulgarların hepsi Türk düşmanı mı?

Artık her yıl 400-500 yıl Bulgar Türkiye’yi ziyaret ediyor. Neredeyse başa dönüyoruz. Bulgarların dünya yolu Türkiye’den geçiyor. Aç kalan Edirne çarşısında soluk alıyor. Tatilini yapmak isteyenler Akdeniz ve Ege tatil semtlerine uçuyor. Türkçe konuşmayı söktüğünden gururlu Bulgarlar artıyor. Baklava, künefe, kebap, ızgara çeşitleri muhabbetlerinin sonu gelmiyor. Her şey değişiyor, Türk kokusu, Türk konukseverliği arayanlar çoğalıyor. Kanımca, Bulgarlar demokrasiyi Türklerden öğrenecekler. Bizdeki demokrasi kavgası, hukukun üstünlüğü ve adalet tartışmaları orada henüz kızışmadı. Demek istediğim tavayı henüz fırına veremediler. Bulgar demokratikleştikçe Türk düşmanlığı eriyecek. Bu konuda AB ve NATO’dan yasal baskı bekliyoruz. Önce ayrımcılık gömülecek. Demokraside ayrımcılık ve ırkçılık olmaz.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Bulgaristan’da yeni atanan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Burgaz Konsolosu ile birlikte Burgaz-Ruen İlçesi HÖH Belediye Başkanını makamında ziyaret etti. AK Parti HÖH’e karşı olduğunu herkes bilir. Peki, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi kimi temsil ediyor? Bu konuda ne düşünüyorsun.

Türkiye Cumhuriyetinin Sofya Büyükelçisi Bayan Sayın Aylin Sekizkök Hanım yakında atandı. O bir parti temsilcisi değil Türkiye Cumhuriyeti devletinin temsilcisidir. Ayrıca Bulgaristan Türklerinin de hepsinin sefiridir. Belediyelerimizi, muhtarlıklarımızı ziyaret edip halkla görüşmek, dert dinlemek, öneride bulunmak, yardım eli uzatmak şerefli vazifelerinden biridir. Bu, Mustafa Kemal ATATÜRK’le başlayan diplomasi geleneklerimizdendir. Kendisini her köyümüzde, her hanemizde beklerken, saygıyla ellerini öper, bağrımıza basarız. Türkiye devletini temsil etmek her Türk için en büyük onurdur.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Bulgaristan’da Varna-Burgaz bölgelerinde çok Rus turist geliyor diye Tabelalar Rusça yazılı. Kırca Ali de de Yunanistan’dan Yunanlılar geliyor diye tabelalar Yunanca yazılı. Peki, Türkiye’den giden özellikle her yaz yoğun biçimde Türk bölgelerinde yüzlerce binlerce turist gidiyor. Amma bu bölgelerde tabelalar Türkçe olan hiç görmedim. Ne diyeceksiniz.

1992 Yılında “Kapı Kule” den Sırbistan sınır kapısı  “Kalotina”ya kadar iki taraflı, 4 X 6 m. Türkçe bilgilendirici panolar asıldı. Yıllarca durdular, sonra boyandılar ve İngilizce reklamlar asıldı. Yol işaretlerinin Türkçe olmasına ilişkin bir Türkiye Bulgaristan Anlaşması olduğunu duymadım. Bu panolar özel sektörün mülkünde olduğundan, öde parayı yazdır yazını. Ötesi yok. Reklam yasağı da yok.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    HÖH fahri başkanı A.Doğan’ın Türkiye’ye girişi yasak amma Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçileri ve Konsoloslar HÖH belediyelerine ziyaret ediyor. Bu ne anlam taşıyor.

Ahmet Doğan Bulgaristan Türkeri’nin resmi temsilcisi değildir. Ziyaret yasaklarının gerekçeleri vardır. Mahkemeyle kalkmıyorsa zaman aşımına uğrar ve kalkar. Doğan’ın korumaları ve Baş Savcılık çadırı kalksa kim bilir kaç davadan mahkemeye düşer. Bir partinin başındaki adam Türkiye’ye giremiyorsa demek ki Türk dostu değildir. Türkiye’ye dost olmayan bırakın Bulgaristan’ı, Balkanları BÜYÜK TÜRKİYE KARŞISINDA artık Dünyada yeri yoktur, bu böyle biline. Çok yakında Türk Birliği geliyor (isim farklı olabilir) bunu hepimiz inşallah bu yılsonuna kadar yaşayacağız.

Türkiye diplomatlarının Bulgaristan Türklerinin yaşadığı istedikleri yeri ziyaret etmesi anlaşmalarla ayarlanmış ve yasalara uygun yapılmaktadır. Bu ziyaretlerin, temasların, görüşmelerin sıklaşması temennimizdir. Türkün Türk’le buluşması her zaman yararlıdır.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Fahri başkan Türkiye’ye karşı ağza alınmayacak yazı yazmıştı. Hatta Rusya’yı desteklediğini açık açık söylemişti. Ne anlama geliyor bu ben pek anlayamıyorum.

Doğanın politik kültürü kulaktan dolmadır. Diplomatik bilgisi kıttır. Ezberlediği konuşmaların metinlerini yazanlar başkalarıdır. Kendisini anlatanları kavrayamadığı için Prof. Dr. Lübomir Dimitrov, yazar Petır Yapov veda birçok demokrat görüşlü Bulgarlar “Şeytan” deyip yanından uzaklaştılar. Yalnız yaşayan adama “akıllı” denmez “iş de verilmez” ama esir düşen biziz ve çözemediğimiz bir kördüğüm içindeyiz. Rusya Doğanı köle başı yaptı ve bizim kardeşlerimizi ezmeye devam etmesi için koruyup besliyor. Bunun anlaşılmayacak bir tarafı yoktur.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Bulgaristan’da ilk bölünmeyi Cumhurbaşkanı çıkartarak yaptınız. Siz bu Cumhurbaşkanının kazanamayacağını bilmiyor muydunuz? Neden bunu yaptınız? İlk çatlama o dönemde yaşadı.

Bulgaristan’da 2011 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bultürk Bulgaristan vatandaşı Sali Şaban’ı aday gösterdi. Bu bir ilk siyasi adımdı. 1990’dan sonra, o tarihe kadar Bulgaristan’da Demokratik Güçler Birliği’nden (CDC) Jelü Jelev ile Petır Stoyanov, Sosyalist Parti’den de (BSP) Georgi Pırvanov Cumhurbaşkanı seçilmişti. İlk ikisi demokrat, üçüncüsü komünist olan bu devlet başkanlarının üçü de Türk seçmen oylarını da alarak görev başına geldiler, fakat Türkler lehinde hiçbir şey yapmadılar. Her birine 400 binden fazla oy vermiş olsak da, hiç biri Cumhurbaşkanı yardımcısının bir Türk olmasını önermedi, öneriler de kabul olmadı. Şöyle ki biz oylarımızı hiçbir beklentimiz olmaksızın ve tamamen karşılıksız “sağ” ya da “sol” adaylardan birine hediye ediyor ve ardından “Türk oylarıyla seçildi” yaygarası yapıyorduk. Bu gidiş, siyaset kulislerinin Bulgaristan Türkleri oylarını “önemsizleştirme”, birilerinin baskısıyla “istenen adaya oy veren Türkleri, iradesiz, fikirsiz, kimliksiz bir sürü olarak gösterme” çabalarını sorguladı. İki haftalık bir çalışma sorucu adayımızın 50 bin oy alıp birinci turda 4. Olması, şok etkisi yarattı. Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı çıkarmak burada yaşayan gençlerin yeni nesiller için büyük bir katkıdır. Bu ülkeyi bizlerde yönetebiliriz bizler bu güne kadar olduğu gibi göç ederek kaçarak değil bu ülkenin yöneticisi de olabiliriz fikrini verdiğimize inanıyoruz. Biliyorsunuz dünyada her-şey yok olabilir amma fikirleri kimse yok edemez sadece zamanını beklerler ve bir gün gelir bunlar gerçekleşir. Bizler de bunu yaptık yani Bulgaristan tarlasına tohumlarımızı attık ve bu günden sonra bunları sulamak büyütmek çapasını budamasını yapacak olanlar bizden sonra bu işle uğraşanlar olacaktır.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Neden Bulgar partileri Türk bölgelerinde seçilecek yerde Türk Milletvekili veya Belediye başkanı Türk gösteremiyorlar? Kazanmak mı istemiyorlar?

Yukarıda da vurguladığım gibi, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in “bataklık” dediği memleketimizde, devlet ve toplum bunalımları aşıp dipten kopamıyor. Gurbetçilerimiz her yıl ailelerine 1.250 milyon Avro göndermeseler, açlık isyanları beklenebilir. “Covid 19” sezon işçilerimizin işini bozdu. Gidemediler. Gidenler dönemediler. Çalışamadılar, para gönderemediler. Memlekette gerginlik yaşanıyor. Sıcak para dönmüyor. Sorunlar öyle düğümlenmiş ki, Bulgar partilerinin muhtar ya da belediye meclisi başkanı aday göstermesi ancak soygunu ve dolandırıcılığı artıracaktır ve insanlarımız bunu bildiklerinden kendi insanımıza oy veriyorlar. Bulgaristan’da dürüstlük bakımından Müslümanlar gibi vatandaş yoktur.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Yeni kurulan üç parti için ne düşünüyorsun. Kimi desteklemeyi düşünüyorsunuz?

Dediğim gibi vizyonlarını çözmeye, programlarını açmaya çalışıyoruz. Parti başkanlarının programlarını büyüteç altına alıyoruz. Yazılarımızı www.bghaber.org sitesinde izlerseniz niyetimizi ve görüşmelerimizden elde edeceğimiz sonuçları öğrenebilirsiniz. Biz bu yeni kurulan partilere Bulgaristanı kucaklamak isterlerse ilk yapacakları iş Parti yönetiminde yanında Genel Başkan yardımcısı bir Türk almalarını tavsiye ediyoruz. Siyasetin ilk adımı bu olmalıdır…

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Bulgaristan Parlamentosunu ziyaret etmişsiniz bundan ne kazandı Bulgaristan Türkleri yoksa GERB mi kazandı? Türkiye’de ve Bulgaristan’da bulunan Bulgaristan Türkleri ile ilgili neler yaptınız?

Türkiye’de bir soydaş derneğinin Sofya meclisini resmen ziyaret etmesi, kendisini tanıtıp, soydaş problemlerini yasama organına taşıması çok büyük bir olaydır. Bu ilk defa yapıldı. Biz oradaki konuşmamızda, 1989 göçmenlerinin sosyal yardım ve emeklilik sorunlarını, yerel seçimlere katılabilmemiz için kolaylıklar sağlanması ve genel seçimlerde posta ile oy kullanma gibi işi kolaylaştıracak sorunlarımızı taşıdık. Kendilerini dikkatle dinlendik. Ciddiye alındık. İşte burada bulunan derneklerin hayalinde bile olmayanları bizler yapmayı başarmışık daha ne gerek var.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile de görüştük. Plaketimizi, rozetimizi, kitaplarımızı sunduk. Yakın ilgi gördük. Bize 1989 Ayaklanmamız ve 1984-1989 soykırım denemesi döneminde şehit düşen Türklerin anıtlarını ziyaretlerden, Türk köylerindeki görüşmelerinden fotoğraflar gösterdi. Bizi dinledi. Kendisini özel soydaş ziyaretine davet ettik. O, bizim de Cumhurbaşkanımız. Demokrasi ve adalet, daha geniş özgürlük ve güven davamız ortaktır. Zannımca bu ziyaretlerden hepimiz kazandık. Bulgaristan Türkleri ve soydaşlarımız ana konumuzdu.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Seçimler için bir planınız var mı? Yoksa son seçimlerde olduğu gibi hiç katılmayacak mısınız?

Katılacağız. Aday da göstereceğiz. Ortaklık kurmaya da çalışacağız. İş Allah mecliste birkaç temsilcimiz olur. Seçim günü yaklaşsın herkese duyuracağız. Biz BULTÜRK olarak farkımız seçim öncesi kimi desteklediğimizi söyler ve basın açıklaması yapanlardanız. Yani bekleyenlerden değiliz, elimizi taşın altına koyanlardanız. Bizler hak etmediğimiz hiçbir şeyi almayız alamayız…

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Sizin dernek Türkiye’de siyasete çok fazla taraf oluyor galiba? Siz Dernek Başkanı olduktan sonra seçimler öncesi hep açıklama yapmışsınız AK partiye ve Recep Tayyip ERDOĞAN’A oy verin diye? Derneğimizde her partiden insan var, bu konuda ne diyeceksiniz?

Demokrasisi güçlü ülkelerde STK-lar, toplum sözleşmesinin, ortak iradenin, hak ve özgürlüklerin ve adaletin hem dayanağı hem de güvencesidir. Devlet piramidinin temelleri onlara dayanır. Vatandaş, seçime katılma, oyunu kullanma ve seçilme özgürlüğünden öz iradesine göre yararlanır. Vatandaşı manipüle ederek kamuoyu oluşturma ve seçimi etkileme kesin yasak olan ülkemizde, STK-ların görevi halkı bilgilendirerek aydınlatmak ve hür karar alma ortamı yaratmaktır. BULTÜRK her seçimde daha iyi olandan, halka yararlı olandan ve herkese kolaylık sağlayan projelerden ve tasarruflardan taraf olmuştur. Yerel ve genel seçimlerden önce dernek merkezimizde her akşam yapılan aday tanıma, görüşme ve toplantıların amacında olan budur. Buraya BULTÜRK Merkezimize seçim öncesi Sadet Partisi, İyi Parti, CHP, MHP, AK Parti temsilcileri gelmişlerdir, hepsini üyelerimiz ile birlikte dinledik ve ardından yönetim olarak karar verdik. Birçok derneğimiz de CHP’yi desteklediği gibi bizlerde Ak Parti’de karar kılmışız, hatta son seçimlerde Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan’a, genel seçimlerde MHP oy verilsin kararı çıkmıştır bundan kime ne. Bu karar çıktığında MHP’nin oyları %5-6 gösterilirken alınmıştır bu çok önemlidir. Bu konuda da seçimden sonra MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Bülent MAŞAOĞLU derneğimize teşekkür ziyareti ederek, “Biz İstanbul’da sadece bir derneğe BULTÜRK Derneği’ne geliyoruz, Çünkü hiç kimsenin yanımızda duramadığı bir zamanda bizi açık açık seçim öncesi desteklediğiniz için teşekkürler” diyebilmiştir. Dernek yöneticileri bunun bedelini ödemeye hazır olmalılar. Son karar bireylerin sorumluluğundadır.

Ayrıca AK parti derneğimizin akranıdır. 2003’ten beri daha güçlü, daha büyük ve saygın bir Türkiye yolunda beraber yürüdük. Başkan Erdoğan Başkanlığında ana-vatanımızın alt yapısını modernleştirme, teknolojisini yenileme, uluslararası ticaret, taşımacılık ve iletişimde daha büyük bir yer alma, yerli ve uluslararası terörü yok etme ve vatandaşın refah düzeyini daha da yükseltme çabaları destekledik. Eğitim ve sağlık problemlerinin yerel çözümünde işbirliği yaptık. 15 Temmuz 2016 FETO-hain saldırısını lanetledik ve yeni Türkiye ruhunun oluşumunda meydanlardaydık. Türkiye sırasıyla, Fırat kalkanı harekâtı, Afrin Operasyonu, İdlib Operasyonu, Pençe- Kartal Harekâtı ile dünyayı dize çökertirken hepimiz gurur duyduk ve hepsine açık destek verdik. Suriye askeri operasyonlarına ve Libya’da destan yazan kahramanlarımıza, Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya’daki projelerine de tam destek veriyoruz. Balkanlara hatta Dünyaya taşacak Büyük Türkiye atılımlarında beraberiz. Derneğimizde değişik siyasi partilerden üye olması ortak hedef belirlememize engel olmuyor. Biz tarafsız değiliz Bizler Büyük ve Güçlü Türkiye ve Birleşmiş bir Türk Dünyası’nın tarafındayız.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Son söz olarak Bulgaristan’ı nasıl görmek istersiniz?

Bulgaristan bizim memleketimizdir. En güzel ülke olmaya laiktir. Doğa insana açar. Bereket insanoğluna gelir. Etnik kimlik seçmez. İnsan da tohumu herkese yetecek kadar olsun diye dua ederek saçar. 50 milyon insan besleyebilecek kudrete sahip topraklarımızın, şehirlerimizin ötesinde berisinde gettolar, sokaklara dizilmiş mendil sermiş yaşlılar ve arkamdan koşan eli açık çocuklara üzülüyorum. Çocukluğumda çok kötülük vardı ama bunlar yoktu. Memleketimde insana değer verilmesini istiyorum. İnsanların saygı görmesini el üstünde tutulmasını istiyorum. Anayasanın bir an önce değişmesini ve azınlık haklarımızın tanınmasını istiyorum. Vatanımın dostluklar bahçesine dönmesini, akşam yatağına aç yatan olmamasını, bütün hapishane ve toplama kamplarının yıkılıp yakılmasını ve insan kardeşliğine dayanan bir adaletin hâkim olmasını istiyorum. İslam dininde olduğu gibi tüm canlılar arasında barış istiyorum. Çağdaş insan kimliğini arıyor, çok yakında bulacağına inanıyorum. Buna eminim, önümüzdeki yüzyıl iyilerin yüzyılı olmasını arzu ediyor ve buna inanıyorum.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Bursa’da yaşayan Bulgaristan Türkleri için ne söylemek istersiniz?

Akrabalara ve BULTÜRK dostlarımıza buradan kalpten selamlar. Hepsine tüm Bulgaristan Türklerine başarılar dilerim. Ellerini sıkça sabunla yıkasınlar, sosyal mesafeyi korusunlar, canları sıkılmışsa ve problem yoksa gidip dağlarımıza serilsinler ve serinlesinler.

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Bulgaristan’da yaşayan kardeşlerimize ne söylemek istersiniz?

Her zaman yanınızdayız. Anavatanı ne kadar sevsek de biz hepimiz burada misafiriz. Bizim cennetimiz doğduğumuz güzelim memleketimizdir. Sınırlar insanları birbirinden ayırabilir fakat gönülleri asla ayıramaz. https://issuu.com/bgsamwww.bulturk.org.tr ; http://bulturk.net/index.html

www.bghaber.org ; BULTÜRK – BGSAM ve diğer yayınlarımızı izleyiniz. Ne mutlu Türküm diyene!

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    Türk Çocukları ana okullarda domuz eti yiyorlar ne diyorsunuz bu konuya? Hasan Aziz bu konuda domuz yemeye devam dedi.

Paslanan muhtar Hasan Aziz, bizim Müslüman olduğumuzu unutmuş olabilir. Seçmene karşı açık olmasını rica ediyoruz. Kırca Ali Muhtarı olmasının şartı Türkleri üzmeye devam etmekse, vaz geçsin bu işlerden. İşsiz kalmak da şereflidir kendini bilenler için. Çocuklarımızı domuz etiyle zehirlemekten vaz geçsin. Okullar ve çocuk yuvaları için gönderilen paralarda “domuz eti alınsın” yazmıyor. “Eti seçebilirsiniz!” diyor ve lütfen devlet emirlerine uysun. Kendini unutmanın derecesi vardır. Okullarımızı aldılar kapattılar, çocuklarımıza zorla domuz yediriyorlar, bir tek mezarımızı dik kazmaları kaldı. Ve en kötüsü tüm bu kötülükleri ruhunu satmış zavallı “okumuş geçinen” Türklerimize, üstelik seçtiklerimize yaptırıyorlar. Zavallı olmamanın yolu kendini bilmektir. Halk iradesini duyumsamak ve ona uymaktır. Hayatın sonunda yalnız kalmak çok kötü olduğunu bir an önce öğrenmesi gerektiğini tavsiye ederiz… Bu dünyada kim ne ekerse onu biçer der atalarımız…

 

  • Soru Mümin TOPÇU
    – Son olarak okuyucularımıza ne demek istersiniz

Korona virüs belasından Bulgaristan Türkleri olarak el ele verip, tüm istemlere titizlikle uyarak kurtulmamız kalpten temennimdir. Kalpten selam ve tüm Bulgaristan Türklerinin dilekleri gerçek olsun. Artık el ele vermemiz zamanı geldi. Buralarda Büyük şehirlerimiz doldu taştı. Virüs bizi çok sıkıştırdı. Çift vatandaşlar artık geri topraklarımızı çalışmaya dönmeliler. Göçleri tersine çevirelim ve geriye göç Bulgaristan yolunu tersine açalım. Bu 2020 baharının çiçek kokuları oradan geliyor. Vatandır, bizi bekler. Gidip bir koklayalım… Tüm okuyucularınıza sağlıklı günler dilerim. Bu önemli röportaj imkânını bana veren Mümin Abime başta olmak üzere tüm Misyon Gazetesi çalışanlarına teşekkür eder ve sağlıklı günler dilerim… Kalın sağlıcakla,

Alıntı:https://misyongazetesi.com/son/1621/

Reklamlar