Bulgaristan Meclisi, Milli Gelirler Ajansı’nın (NAP) veri havuzundan 5 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığı siber saldırısıyla ilgili tüm gerçeklerin ve koşulların açıklığa kavuşturmakla görevlendirdiği geçici bir komisyon kurdu.

Komisyonda Meclisteki her bir siyasi parti gruplarını temsilen üçer milletvekili yer alacak. Komisyon, üç aylık faaliyet sonrasında olay hakkında rapor sunacak. Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi Milletvekili Krasimir Tsipov’un başkanlığındaki komisyonda Başkan Yardımcılığı görevini Bulgaristan İçin Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) İttifakı Milletvekili Prof. Dr. Rumen Geçev yürütecek.

Komisyon, GERB partisinin girişimiyle kuruldu. Parti yönetimi, dünkü oturumunda aldığı kararla GERB Meclis Grubu’nu komisyon kurulmasına ilişkin öneri yapmakla görevlendirdi.

GERB Yürütme Komisyonu’na göre, milyonlarca Bulgaristan vatandaşına ait kişisel verilerin ve sigorta ve vergi ödemelerine ilişkin verilerin, yasa dışı olarak yayınlanması son derece hassas bir mesele ve Mecliste kurulacak bir komisyon, siber saldırısı ilgili tüm gerçeklerin ve koşulların açıklığa kavuşturulmasına katkıda bulunabilir.

Beş milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığı siber saldırı olayının soruşturulması, Özel Yetkili Savcılık tarafından yürütülmektedir. Olayla ilgili 20 yaşındaki bilgisayar uzmanı Kristiyan Boykov hakkında siber terörist eylemlerinde bulunduğu gerekçesiyle ve çalıştığı “TAD Group” adlı sanal güvenlik şirketinin sahibi İvan Todorov ve Ticaret Müdürü Georgi Yankov hakkında siber terörist eylemleri yapmaya kırşkırtma gerekçesiyle suç duyusunda bulunuldu.

İçişleri Bakanlığı Organize Suçlarla Mücadele Genel Müdürlüğü (GDBOP) Boykov’un çalıştığı “TAD Group” adlı sanal güvenlik şirketine ait işyerinde ele geçirdiği birçok belge ve teknik araca el koydu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar