“Bulgar tarafının, silah fabrikalarında veya silah tüccarı Gebrev’in ürünlerinin  2010 yılında  korunduğu depolarda patlamaların düzenlenmesinde Rus yurttaşların parmağı olduğundan şüphelendiği iddiaları ile ilgili olarak, o zamandan beri geçen 10 yıllık dönem, Bulgar tarafının  bu konuda hiç bilgisi olmadığı ve birden Çekleri de geçerek, 2014 yılında meydana gelen gelişmelerle uğraşmayı kararlaştırdığını, ya da bütün bu zaman içinde neyin meydana geldiğini bilerek bir sebepten dolayı bunu bildirmemiş olduğunu gösteriyor.”

Bu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Moskova’da düzenlenen basın toplantısında yaptığı yorumdur.

Bulgaristan Başsavcılığı, son 10 yıl içerisinde Bulgaristan’ın bazı askeri depolarında meydana gelen dört patlamanın muhtemelen Rusya Dış İstihbarat Servisi mensubu subaylar tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu açıkladı.

Başsavcılıktan, patlamalarla olduğu gibi, EMKO sahibi olan silah tüccarı Emiliyan Gebrev’i zehirleme denemesi günlerinde de altı Rus vatandaşın Bulgaristan’da bulunmuş olduğu aktarıldı. Dört patlamanın her birinde Gürcistan ve Ukrayna’ya ihraç edilecek mühimmat söz konusuydu.

ЕМКО Şirketi,  Başsavcılığı, Bulgaristan’da mühimmat depolarında eskiden meydana gelen patlamalarla ilgili yanlış verilerle Bulgar ve uluslararası kamuoyunu yanıltmakla suçladılar.  

“Mühimmatın Gürcistan dahil, herhangi ülkeye ihracatının söz konusu olduğu beyanatı açık bir yalandır. Elimizde bulunan belgeler aracılığıyla bu yalan kolayca gün ışığına çıkarılıyor” diye belirten EMKO Şirketi, patlamaların yalnız bir kısmında EMKO mühimmatının söz konusu olduğunu belirtiyor.

Şirketten Bulgaristan Başsavcılığının bütün bu yıllar boyunca neler yaptığını, bu ‘terör eylemleri’nin suçlularını neden araştırıp soruşturmadığını, bu konuda bir şeyi saklayıp saklamadığını soruyorlar. Haberi Silvia Velikova aktardı.

BNR

Reklamlar