Bulgaristan‘ın Kuzeydoğu bölgesinin kalkınması adına oldukça önemli bir adın dün /8 Kasım 2013 / atıldı. Dün Bulgaristan‘ın Kuzeydoğu bölgesinden ve Türkiye’den gelen çok sayıda işadamların katılımıyla Şumen‘de Kuzeydoğu Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluşu resmen ilan edildi. kuzeydogu-turk-bulgar-ticaret-ve-sanayi-odasiKuzeydoğu Turk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odasinın kuruluşu adına hotel ‘Şumen’de kokteyl düzenlendi. Kokteyle katılanlar arasında Türkiye Büyükelçisi İsmail Aramaz, Alkomet Denetleme Kurulu Başkanı Fikret İnce Şumen Valisi Ventsislav Venkov, Milletvekilleri, Edirne ve Kırklareli’den çok sayıda işadamları katıldılar. Açılışta söz alan Şumen Valisi Ventsislav Venkov böylesine önemli bir adımın atılmasında emek harcayan herkese teşekkür etti.

Daha sonra Kuzeydoğu Turk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odasinın kuruluşunda çok büyük çaba harcayan Sayın Fikret İnce yaptığı konuşmasında ’14 yıldan beri Bulgaristan’dayım. Size çok üzücü bir olayı paylaşmak istiyorum. Fabrika kapılarında gençlerin iş bulma amacıyla beklediklerini görüyorum ve bu beni çok üzüyor. Bizler bu akşam bu sorunun çözümü için burada bulunuyoruz.’derken. Ülkede gençler arasındaki işsizliğin söylenenden daha fazla olduğunu ve %29 olduğunun altını cizdi bu konuda kendilerinin sorumlu olduklarını ifade etti.

Ayrıca kurulan Kuzeydoğu Turk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odasinın bölgedeki ekonomik kalkınmada ve iki ülke arasındaki ilişkileri de güçlendireceğini ifade etti. İnce gerçek anlamda çalışmalarının haftaya Pazartesi günü başlayacağını belirtti. Daha sonra sözü Tükiye Büyükelçisi İsmail Aramaz aldı. Aramaz 36 aydır Bulgarstanda olduğunu ve bu süre zarfında egemen eşitlik, karşılıklı yarar ve mümkün oldukça geniş ortaklık ilişkisi gibi ilkeleri gözettiklerini ifade ettiler.

Aramaz Türkiye’nin ihracatta Almanya’dan sonra ikinci konumda olduğunun altını çizerken Bulgaristan’ın her yıl 1,8 milyar mal sattığını, Türkiye’nin ise Bulgaristan’a 1,2 milyar ihracatının bulunduğunu da hatırlatırken, Bulgaristan ihracatının önemli bölümünün yine türk işadamları tarafından yapıldığına dikkat çekti. Sayın Büyükelçi İsmail Aramaz Şumen’e Başkonsolosluk açılması konusunda isteklerini yineledi ve Bulgaristan’ın da Bursa veya İzmir’de başkonsolosluk açabileceklerini beyan etti.

Kendilerinin bu şehrin İzmir olmasını arzuladıklarını, çünkü 1824 yılında Konstantin Fotinov tarafından ‘Lyubosloviya’ isimli ilk bulgarca dergisinin çıkartıldığını hatırlattı. Ayrıca Büyükelçi Bulgaristan Başkonsolosluğun İzmir’de açılması durumunda İzmir Belediye Başkanı’ndan Başkonsolosluk sokağına ‘Konstantin Fotinov’ isminin verileceği konusunda söz aldığını da açıkladı.

 

Bizim Gazete

Reklamlar