Bakanlar Kurulu’nda Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Zoran Zaev ile birlikte verdiği basın toplantısında konuşan geçici hükümet başbakanı Stefan Yanev, “Artık aramızda olmayanlar hangi milliyetten olursa olsun trajediler, bizi acıyı paylaşan insanlar yapar” sözlerini kullandı ve Sofya’nın Makedon otobüsün kaza yaparak alevlendiği “Struma” otobanında hayatını yitirenler için yas günü ilan edeceğini bildirdi.

İki ülke yönetimlerinin dışişleri, içişleri ve sağlık sektörlerinde koordinasyon içinde çalıştıklarını belirten Yanev, iki ülke başsavcılıklarının da çalışmalar yürüttüğünü öne sürdü.

Zoran Zaev, kazada 11’i çocuk toplam 46 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi ve “Soruşturma için en yüksek düzeyde birlikte çalışıyoruz” dedi. Facianın iki ülke arasındaki ilişkilere yansıyıp yansımayacağının sorulması üzerine Zaev: “Evet, trajedi, ilişkilerimizi etkileyecek. Olumlu yönde, çünkü zor zamanımızda birbirimize yardım etmemiz, sevinçlerimizi ise paylaşmamız gerekiyor” dedi.

“Tamamen siyasi açıdan iki ülke arasındaki ilişkilerin ne yönde gelişeceğine ilişkin ise ben her zaman diyaloğa inandım. Şu an mevcut olan samimiyet ruhunda karşılıklı menfaatlere dayanan ve sınırın her iki tarafında halkların yararına olan çözümü arayacağımızı ümit ederim” sözlerini kullandı Yanev.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, “Struma” otobanında meydana gelen ve 46 kişinin ölümüne yol açan ağır trafik kazasından dolayı Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’ye taziyelerini sundu.

“Bu acı anda Bulgaristan ve Kuzey Makedonya dayanışma içinde ortak acıyı paylaşıyorlar. Kaybedilen onlarca hayat, kardeş ülkelerimiz için acısı hiç dinmeyecek bir kayıptır” diye belirtti Rumen Radev.

Öte yandan Stevo Pendarovski, Makedonya tarihinde benzeri yaşamamış olan facianın sebeplerinin tespit edilmesi için yetkili organlar tarafından olayla ilgili tam kapsamlı soruşturmanın yapılması beklentilerini dile getirdi.

Başbakan Zoran Zaev ve Dışişleri Bakanı Buyar Osmani ile birlikte Sofya’da “Pirogov” hastanesini ziyaret eden Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı Venko Filipçe, Bulgar yetkililerine gösterilen hızlı tepkiden dolayı teşekkür etti.

Osmani, trafik kazasından sağ kurtulan 7 kişi ile görüştüklerini, hepsinin durumunun istikrarlı olduğunu ve bir iki gün içinde Üsküp’e intikal ettirileceklerini bildirdi.

Reklamlar