Birçok Bulgar ve yabancı turistin yaz deniz tatili Covid-19 salgını sonucu önemli derecede suya düşürülmüştü. Bunun sonucunda şimdi Karadeniz kıyısında tatilini yapanlar deniz beldelerinin kapasitesinin çok altındadır. Dolayısıyla çok insanın toplanmadığı mekanlarda bulunan tatil köyleri ve konuk evleri talebi giderek artıyor. Bu bağlamda bir sıra turizm uzmanı bu eğilimden yararlanarak  daha sınırlı yaygınlık kazanan turizm türlerine odaklanmamızı tavsiye etti.  

Kültür turizmi, henüz gereği gibi istifade edilmemiş ‘altın ocaklarından’ biridir. Neredeyse yıllık istihdam sağlayabilmesinin yanısıra kültür turizmi kitlesel yaz ve kış tatil olanakları arzını da çeşitlendirebilir. Başka bir önceliği, yüksek gelirli, ilgi alanları geniş insanları çekmesidir. Böyle insanlar ki, onlar için tatilden yeni bilgilerle zenginleşmiş olarak eve dönmek çok değerli ve şarj edici olabilir. 

Bulgaristan’ın sahip olduğu farklı tarihsel çağlardan kalma 40 binden fazla kültür anıtının oluşturduğu zenginlik ise bu konuda iyi olanaklar sağlar. Boyana Kilisesi, Madara Atlısı, Kazanlık Türbesi, İvanovo Kaya Manastırları, Eski Nesebır, Rila Manastırı olmak üzere bu anıtların altısı bir de Unesco’nun Dünya kültür mirası listesinde yer alıyor.

Rila ManastırıAB Komisyonu yakın bir zaman önce Re-open EU diye turizmin güvenilir yenilenmesine ilişkin yeni bir online platformu tanıttı. İnsanların seyahat planlamasını yardımlamak üzere platform ülke sınırları, ulaşım, yolculuk kısıtlamaları, kamu sağlığı ve güvenliği için alınan önlemlerleri ve diğer yararlı bilgiler sunuyor.

Avrupa Komisyonu ‘ Avrupa kültürü sizlere yakındır’ konusu altında kültürle kültür turizmini destekleyici bir kampanya da başlattı. Kültürle kültürel ve tarihsel mirasa dayalı turistik ürünlerin tanıtılmasıyla yerel turizm ve ekonomilerin canlandırılması hedefleniyor.

Küresel salgının durumu ile girişilen inisyatiflerin  ülkemizdeki kültür turizm sektörünü ne biçimde etkileyeceğini  ileride anlayacağız. Uzun vadeli Avrupa siyasetinin bir kısmı olarak, farklı operasyonel programlar gereği ülkemize  kültür turizm tesislerinin restorasyonu ve sosyalleşmesine kaynak tahsis ediliyor. Bu sayede  Bulgaristan’ın eski başkenti Pliska, Peruştitsa yakınındaki ‘Kızıl Kilise’ Hristiyan bazilikası, Sofya’daki ‘Serdika’ antik kültür ve iletişim kompleksi, Veliko Tırnovo’nun ‘Trapezitsa’ tarihsel sit alanı,  Vidin’deki Haçımsı Kışla, İvaylovgrad çevresindeki ‘Armira’ Roma villası, Sofya’ya yakın Kremikovtsi Manastırı, ‘Perperikon’Mimari Kompleksi, ve daha birçokları Bulgar ve yabancı konuklar tarafından keşfedilmesini bekliyor.

Peruştitsa yakınındaki ‘Kızıl Kilise’

BNR

Reklamlar