Bulgaristan Kızılhaç ve Türk Kızılay‘ı, Kurban Bayramı‘nda birlikte Bulgaristan‘da kurban dağıtacak. Bulgaristan Kızılhaç Başkanı Hristo Grigorov, ilk kez yapılacak bu girişimin her iki kurum arasında büyük bir güvenin olduğuna işaret ettiğini vurguladı. Kizilhac-bulgaristan-Bask-Hristo-GrigorovCihan’a demeç veren Grigorov, Müslümanlar ile Hristiyanların bayramlarını hep birlikte kutlayabileceklerini, normal insanlar arasında hiçbir problemin olmadığını bütün dünyaya göstermek istediklerini ifade etti.
Kızılhaç Başkanı Hristo Grigorov, “Ben, Yukarı Cuma (Blagoevgrad) şehrinde, Müslümanların yaşadığı bir semtte büyüdüm. Bunların büyük bir kısmı Türk şuuru taşıyordu ve çoğu Türkiye‘ye göç etti. Türkler, Ramazan ve Kurban Bayramları’nda bize baklava ve kurban Eti veriyordu. Biz de Paskalye ve Noel’de onlara ikramda bulunuyorduk. Biz, tekvücut bir topluluktuk. Etnik sorunlar, gerginlikler yoktu. İnsanlar sakince yaşıyordu.” ifadelerine yer verdi.
Kızılhaç Başkanı, ortaklaşa düzenledikleri Kurban Bayramı kutlaması ile de dünyadaki bütün dini topluluklara ortak bir mesaj sunmak istediklerini dile getirdi. Hristo Grigorov, “Neticede Tanrı birdir, ismi ister Rab, ister Allah veya Buda olsun dinlerin prensipleri aynıdır: İyilik yapmak, şefkatli olmak, yardımseverlik, yaşlılara saygı, sadaka vermek, bunlar hep ortak insani değerlerdir ve biz de tamamen her şeyimizi kaybetmediğimizi göstermek için böyle bir jestte bulunuyoruz.” dedi.
Bu amaçla, Kurban Bayramı‘nda Türkiye‘den Kızılay‘ın yönetiminden bir heyetin geleceğini, kurbanlar kesileceğini ve hep birlikte kurban Eti dağıtılacağını ifade eden Grigorov, et paketlerinin üzerinde Kızılay‘ın ve Kızılhaç’ın işaretlerinin yan yana duracağını kaydetti. Kızılhaç Başkanı, “Bununla hayatın çok kısa olduğunu ve bu hayatta yardımlaşmamız gerektiğini dünyaya göstermek istiyoruz. Bu, anlamlı bir semboldür ve dünyaya yöneltilen bir mesajdır. Biz böyle bir jesti ilk yapanlardan olmak istiyoruz. Özellikle de yaşadığımız şu zamanda.” dedi.
Kurban Bayramı günü, önce bir camiye gidileceğini, bayram namazı kılınacağını ve bunun gayet normal bir şey olduğunu, hiç kimsenin bundan rahatsız olmaması gerektiğini söyleyen Grigorov, bunun bir engel olmadığını, herkesin kendi dini inancına göre yaşama hakkının olduğunu, ister Yahudi, ister Hristiyan, Katolik, Müslüman ne olursa olsun hiç fark etmeksizin neticede bunun insanın kendi iç dünyasıyla ilgili olduğunun altını çizdi. Hristo Grigorov, “Bu yüzden Kurban Bayramı‘nı birlikte kutlama girişimimiz, farklı farklı dinlerden olan insanlara bir davetiyedir ki, el ele verelim, zira biz beraberlik içinde olursak siyasetçiler de kendini buna göre ayarlayacaktır. Bundan önce böyle bir girişim yok.” dedi.
Türk Kızılay‘ı ile yıllardır birlikte çalıştıklarına dikkat çeken Kızılhaç Başkanı, devamlı yardımlaşma içinde olduklarını, tecrübe ve bilgi alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Varna’daki Kızılhaç temsilciliği ile İstanbul Kızılay temsilciliğinin kardeş olduklarını ve bu eğilimin geleceğe yönelik olduğunu ifade eden Grigorov, içinde bulunduğumuz zaman diliminde, dünyanın gittikçe küçüldüğünü söyledi.
Suriye’den mülteci dalgasına da değinen Grigorov, Bulgaristan en yeni tartihinde,Kosova krizinden sonra ikinci kez kez bu çapta bir mülteci kitlesiyle karşılaştıklarını ifade etti. Ülkenin mülteci kaldırabileceği kapasitesinin dolması an meselesi olduğunu kaydeden Grigorov, şu anda ülkede yaklaşık 5 bin Suriyeli mültecinin varlığından bahsetti.
Cihan
Reklamlar